понеділок, 04 лютого 2019 07:46

Сирний хліб виходить м'який, як перина

Автор: WWW.EDIMDOMA.RU
  Хліб з картопляним пюре довго не черствіє. Його випікають 40 хвилин. Готовий хліб кладуть на де­рев’яну дошку й накривають рушником. Так він повністю охолоне й утвориться хрустка скоринка
Хліб з картопляним пюре довго не черствіє. Його випікають 40 хвилин. Готовий хліб кладуть на де­рев’яну дошку й накривають рушником. Так він повністю охолоне й утвориться хрустка скоринка

— Такого сирного хліба, як у мене, не пече жодний завод, — розповідає Світлана Максименко, 55 років, із селища Чуднів Житомирської області. — М'який, як перина. Коли він на столі, то не треба ніяких булок або пляцків до чаю. Полила варенням і десерт готовий.

Змішує півсклянки молока та склянку води. Насипає 2 ч. л. сухих дріжджів, 500 г борошна та 0,5 ч. л. солі. Додає 150 г м'якого сиру та 1 ст. л. вершкового масла. Замішує тісто, доки не стане гладеньке та пружне. Змащує олією глибоку миску і перекладає туди тісто. Накриває рушником. Залишає в теп­лому без протягів місці на годину, щоб піднялося вдвічі. Розділяє на дві частини і чекає, щоб ще раз піднялося. Тоді перекладає у форми і ставить у розігріту до 200°С духовку на 30 хв.

— Щоб хліб довго не черствів, роблю його з картоп­ляним пюре. Напекла за раз кілька буханок і не купую хліб тиждень.

Варить три картоплини і розминає виделкою. Додає 1 ч. л. сухих дріжджів, цукру, два яйця, 1 ст. л. олії. Просіває 600 г борошна з 1 ст. л. сухих дріжджів. В іншій мисці змішує склянку теплої води з яйцем, 1 ст. л. олії, по 1 ч. л. солі, цукру та лимонного соку. Розмішує і потроху насипає борошняну суміш. Додає картоп­ляне пюре і замішує тісто. Накриває полотниною і дає йому підійти 2 год. у теплому місці.

Розігріває духовку до 200°С. Викладає тісто в підготовлені три форми. Випікає 40 хв. Готовий хліб витягає на дерев'яну дошку й накриває рушником. Так він повністю охолоне, й утвориться хрустка скоринка.

— Хліб випікаю білий і темний, на зразок бородинського.

Щоб тісто швидше піднімалося, бере інгредієнти однакової температури, найкраще кімнатної. Підігріває в каструлі склянку кефіру і півсклянки води.

Знімає з плити, додає 11 г сухих дріжджів і залишає на 10 хв. Насипає 1 ст. л. цукру, дрібку кориці та чотири склянки житнього борошна.

Руки змащує олією і замішує однорідне тісто. Формує з нього кулю, перекладає в ­миску. Накриває рушником і ставить у тепле місце. За кілька годин тісто обминає і перекладає у форми.

Вмикає духовку на 200°С і випікає хліб 15 хв. Зменшує температуру до 180°С і ставить ще на півгодини.

Зараз ви читаєте новину «Сирний хліб виходить м'який, як перина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі