— Відпочивала на Сицилії й скуштувала національну страву — аранчині, — згадує 46-річна Лідія Тараненко з Кривого Рогу Дніпропетровської області. — Це запечені у фритюрі рисові кульки з начинкою. Сицилійці нею пишаються, і на те є причини.
Для аранчині бере 0,5 кг круглого рису, три яйця, 300 г телячого фаршу, морквину, цибулину, 100 г зеленого горошку, по 50 г твердого сиру й вершкового масла, 150 г м'якого сиру моцарела, пучок петрушки, лавровий листок, по 1/3 ч. л. сушеного базиліку й орегано, два зубки часнику, 1/2 ч. л. куркуми, дві склянки панірувальних сухарів, 100 г борошна, півсклянки води, олію для фритюру, сіль і чорний перець.
— Рис варю у підсоленій воді до готовності, — розповідає. — На тертці натираю твердий сир, додаю до рису. Також одне збите яйце, вершкове масло й куркуму. Перемішую.
Моркву тре на крупній тертці. Цибулю ріже дрібно. Часник пропускає через прес. Обсмажує на оливковій олії. Додає фарш, горошок і пряні трави. Доливає води, солить, перчить. Тушкує на слабкому вогні до готовності. Моцарелу обсушує паперовим рушником і ріже на кубики.
— Беру в руку трохи рисової маси. Розминаю, щоб вийшов плаский коржик. Викладаю на нього фарш і шматочок моцарели. Формую кульку. Обмочую спершу в борошні, потім — у збитому яйці й сухарях. Кожну кульку протикаю зубочисткою.
Лідія Тараненко обсмажує рисові кульки до золотистої скоринки. Викладає на паперовий рушник, щоб увібрав зайвий жир, потім — на тарілку. Подає із соусом.
— Для соусу беру півкіло помідорів, цибулину, зубок часнику, морквину, столову ложку сушеного базиліку, дві чайні ложки оливкової олії, два лаврові листки, сіль, перець.
Кожен помідор надрізує на кінчику й заливає окропом. Тримає 1–2 хв. Перекладає на хвилину в холодну воду. Витягнувши, знімає шкірку.
— Помідори й цибулю дрібно ріжу. Моркву й часник натираю на дрібній тертці. Спершу обсмажую на оливковій олії цибулю. Додаю моркву, часник і спеції. Коли морква розм'якла, закидаю помідори. Тушкую 40 хвилин. На цьому соус готовий. Перед подачею на стіл лавровий лист треба викинути.
Коментарі