понеділок, 29 червня 2020 07:31

Рульку запікають у солодкій глазурі

Автор: POSTILA.RU
  Свинячу ніжку запікають у фользі. Так м’ясо зберігає соки. Страву подають гарячою зі свіжими         та маринованими овочами
Свинячу ніжку запікають у фользі. Так м’ясо зберігає соки. Страву подають гарячою зі свіжими та маринованими овочами

— Рулька в пиві мені не смакує, тому запікаю з коньяком. Слабо відчувається, зате присмачує маринад, — розповідає Вероніка Рябчук, 35 років, із Шепетівки Хмельницької області. — Це чеський рецепт. Ним поділилася кума, коли вернулася із заробітків.

— Свинячу ніжку на півтора кілограма обсмалюю, чищу, мию й замочую у воді на 2 години. Роб­лю надрізи у вигляді сітки, щоб к­раще просочився соус. Кладу в каструлю з маринадом.­­ На 2 літри води додаю склянку соєвого соусу, 50 міліліт­рів коньяку, 10 грамів імбиру, по чайній ложці мускатного горіха й чорного перцю горошком. Додаю розрізану на дві-три частини морквину, цибулину, корінь петрушки й селери.

Рульку спершу приварюю на малому вогні півтори години, доки м'ясо не почне відходити від кісток і розпадатися на "нитки". Якщо ставити тільки на випічку — буде тверда, наче кістка.

Готую соус із 2 столових ложок гірчиці, 200 грамів томатного соусу, столової ложки меду, трьох — цукру, склянки кока-коли. На середньому вогні доводжу до кипіння. Зменшую і тримаю ще пів години. Має вийти густа однорідна маса. До рульки найкраще підходять орегано, куркума й розмарин. Змішую їх по пів чайної ложки й додаю у соус. Він доб­ре зберігається кілька тижнів під кришкою. Годиться до будь-яких м'ясних страв.

Відварену рульку змащую цією глазур'ю, загортаю у фольгу. Запікаю 15 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці. Тоді зменшую до 180 градусів і тримаю ще 20 хвилин. Подаю із квашеною капустою й маринованими огірками.

Білоруський сальтисон скручують у рулет

— Сальтисон готували весь вік одним способом. На нього пускала свинячу голову.­­ Тепер навчилася варити з рульки за білоруським рецептом, — розповідає Світлана Лазарєва, 57 років, із села Новини Пулинського району Житомирської області.

— Почищену рульку заливаю водою на годину. Потім варю на малому вогні 2 години з цибулиною, трьома лавровими листками, кількома горошинами чорного перцю і дрібкою солі, знімаючи піну. Далі розрізаю рульку вздовж, кістку викручую. Поверх м'яса викладаю вичавлені через прес два зубці часнику. Солю й перчу за смаком. Скручую у рулет. Обгортаю складеною вдвічі марлею і накриваю тарілкою. Ніч настоюю у холодильнику. Знімаю марлю й ріжу сальтисон.

Зараз ви читаєте новину «Рульку запікають у солодкій глазурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі