— Рулька в пиві мені не смакує, тому запікаю з коньяком. Слабо відчувається, зате присмачує маринад, — розповідає Вероніка Рябчук, 35 років, із Шепетівки Хмельницької області. — Це чеський рецепт. Ним поділилася кума, коли вернулася із заробітків.
— Свинячу ніжку на півтора кілограма обсмалюю, чищу, мию й замочую у воді на 2 години. Роблю надрізи у вигляді сітки, щоб краще просочився соус. Кладу в каструлю з маринадом. На 2 літри води додаю склянку соєвого соусу, 50 мілілітрів коньяку, 10 грамів імбиру, по чайній ложці мускатного горіха й чорного перцю горошком. Додаю розрізану на дві-три частини морквину, цибулину, корінь петрушки й селери.
Рульку спершу приварюю на малому вогні півтори години, доки м'ясо не почне відходити від кісток і розпадатися на "нитки". Якщо ставити тільки на випічку — буде тверда, наче кістка.
Готую соус із 2 столових ложок гірчиці, 200 грамів томатного соусу, столової ложки меду, трьох — цукру, склянки кока-коли. На середньому вогні доводжу до кипіння. Зменшую і тримаю ще пів години. Має вийти густа однорідна маса. До рульки найкраще підходять орегано, куркума й розмарин. Змішую їх по пів чайної ложки й додаю у соус. Він добре зберігається кілька тижнів під кришкою. Годиться до будь-яких м'ясних страв.
Відварену рульку змащую цією глазур'ю, загортаю у фольгу. Запікаю 15 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці. Тоді зменшую до 180 градусів і тримаю ще 20 хвилин. Подаю із квашеною капустою й маринованими огірками.
Білоруський сальтисон скручують у рулет
— Сальтисон готували весь вік одним способом. На нього пускала свинячу голову. Тепер навчилася варити з рульки за білоруським рецептом, — розповідає Світлана Лазарєва, 57 років, із села Новини Пулинського району Житомирської області.
— Почищену рульку заливаю водою на годину. Потім варю на малому вогні 2 години з цибулиною, трьома лавровими листками, кількома горошинами чорного перцю і дрібкою солі, знімаючи піну. Далі розрізаю рульку вздовж, кістку викручую. Поверх м'яса викладаю вичавлені через прес два зубці часнику. Солю й перчу за смаком. Скручую у рулет. Обгортаю складеною вдвічі марлею і накриваю тарілкою. Ніч настоюю у холодильнику. Знімаю марлю й ріжу сальтисон.
Коментарі