понеділок, 20 серпня 2007 14:34

Рулет із лаваша стоятиме в холодильнику тиждень

"Коли буваю в ресторанах чи в гостях, найсмачніші страви намагаюся запам"ятати.  Потім готую їх удома, — каже киянка Юлія Скрипникова, 23 роки. — Я родом із Саратовської області, але українські вважаю найсмачнішими".

Дівчина рідко занотовує рецепти. Майже всі знає напам"ять. Її страви не вимагають точної рецептури.

Сирний суп Юля перейняла у подруги.

— Готувати його просто, хоч страва й незвична для нас, — розповідає. — Спочатку у бульйон зі шматочками будь-якого м"яса кладу плавлений сир "Янтар". Він у стаканчиках продається, то беру ложкою і розчиняю у гарячому бульйоні. Потім кидаю картоплю й зелень. Можу ще моркву, цибулю посмажену додати. Якщо не полінуюся. Крупи у цей суп не треба.

До сирного супу дівчина додає порізані кружечками маслини. Страва виходить густувата, з вершковим смаком.

— У подруги, бабуся грузинка, напевно, той суп з тих країв, — усміхається Скрипникова.

У якому ресторані взяла рецепт лагману, не пам"ятає. Для страви обсмажує на сковорідці порізану смужками свинину, додає шматочки солодкого перцю, цибулю, моркву і тушкує майже до готовності. Помідори тре на терці, шкірку і тверді волокна викидає. Червону масу разом із консервованим горошком всипає до м"яса.

У бульйон зі шматочками м"яса кладуть плавлений сир "Янтар"

— Банки горошку достатньо, але дивіться: він має бути м"яким, — радить Юля.

За кілька хвилин вона пересипає все у каструльку, вливає склянку бульйону і додає спагеті. Під кришкою тушкує до готовності. У кінці посипає приправою для плову. Усі складники бере на око.

— Бульйон можна зробити з кубика, а замість спагеті підійдуть будь-які макарони трубочками.

Лагман дуже смачний, особливо гарячий.

Остання новенька страва Юлії — рулет із лаваша. Його дівчина вперше скуштувала у своїх родичів.

— Сподобався рулет дуже, вже кілька разів готувала його вдома. Небагато часу займає, а їси смачненьке з тиждень. До того ж такий рулет ситний і не набридає. Кожного дня він має інший смак, насиченіший.

Для рулету Юля купує в супермаркеті вірменський чи персидський лаваш. Тонкий лист густо змазує майонезом і посипає морквою по-корейськи. Її теж купує в магазині. На моркву — дрібно порізані крабові палички, яйця та петрушку. Кожен прошарок змазує майонезом. Лаваш обережно згортає в рулет, замотує в поліетиленовий кульок і залишає на кілька годин у холодильнику.

— Дуже смачний, а петрушка надає незвичного смаку, — ділиться дівчина. — А мама робить рулет із кількох лавашів. Але тоді він занадто товстий виходить.

Пісний лаваш їдять із маслом та зеленню

У київському супермаркеті "Сільпо" біля метро Шулявська продають чотири види лавашу. В упаковці вірменського за 4,84 грн та персидського за 3,29 грн кілька тонких квадратних пластів. Набагато товстіші круглий пісний лаваш за 3,34 грн та продовгуватий лаваш-шото за 3,60 грн.
— Усе, що є їстівне під руками, загортаю у нього, — киянка Ірина Джупіна, 35 років, бере з полиці тонкий вірменський лаваш. Але міняє його на персидський — із меншою жирністю. — Зазвичай беру вірменський, а сьогодні спробую цей. У мене син Саша до чаю на сніданок любить їсти бутерброди з лаваша.
Лаваш Ірина змазує майонезом, посипає порізаними шматочками бринзи, ковбаси, додає помідори, зелень.
— Іноді все це ще й кетчупом заливаю і загортаю у лаваш. Але не в цілий хлібець, бо завеликий бутерброд вийде, — веде Ірина.
Киянка Алла Граховська, 50 років, бере з полиці товстий пісний лаваш.
— Рву його на шматки руками, намазую маслом і посипаю зеленню, — ділиться рецептом Алла Григорівна. — Листові лаваші, — показує на вірменський і персидський, — швидко сохнуть. У них загортаю улюблений сир "Королівський" із зеленню, помідором чи огірком. Захочу солодкого, то змазую варенням і загортаю рулетиком.

Зараз ви читаєте новину «Рулет із лаваша стоятиме в холодильнику тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі