четвер, 06 січня 2011 00:30

Різдвяний будинок прикрасили желейними цукерками

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Кондитер київського готелю ”Редіссон блу” Дарія Вассарова заглядає, чи ніхто не з’їв  частини будиночку
Кондитер київського готелю ”Редіссон блу” Дарія Вассарова заглядає, чи ніхто не з’їв частини будиночку

У Європі до Різдва традиційно дарують один одному будиночки з печива. Вони символізують родинний затишок і добробут.

— Діти від нього просто у захваті. Бо спочатку можна погратися, а потім з'їсти. Печиво затвердіває, тому його треба розмочувати у чаї чи молоці, — говорить 22-річна Дарія Вассарова, старший кондитер київського готелю "Радіссон Блу". Тут випікають їстівні хатки по 300 і 500 г. Купують їх на сувеніри.

Для виготовлення 30 будиночків потрібно 3 кг меду, по кілограму цукрового сиропу і цукру. Дарія змішує усі інгредієнти і ставить на водяну баню. Каже, гріти потрібно довго, доки уся маса не розтане. Додає до суміші борошно, какао і корицю. Замішує тісто, розкатує не товстіше 1 см. Деталі хатинки вирізає за допомогою картонного лекала. Виходить прямокутна підставка, стіни, дах, димар. Усього 13 елементів. Кладе заготовки на деку, яке застеляє папером для випікання.

— Лекала зробили з картону. Вирізали, склеїли, підігнали розмір. У кожній хатці двері робимо відчиненими. Треба слідкувати, щоб не згорів димар. Він печеться хвилин зо 5. Усі інші деталі — до 15 хвилин.

Випечені елементи з'єднує за допомогою крему зі збитих вершків та цукру. Його набирає у кондитерський шприц з поліетилену.

— Сама солодощів не люблю. Усі дивуються, що струнка, хоча і працюю кондитером уже декілька років.

Готовий будиночок Дарія прикрашає цукатами, желейними цукерками. Дим робить із солодкої вати.

— Хатку можна їсти протягом місяця. За смаком схожа на медовий пряник.

У ресторанній залі готелю виставлений великий будинок заввишки 1 м. У вікна вставлений кольоровий папір. З середини хатка підсвічується. Деталі випікали три дні, збирали день.

— Часом його доводиться ремонтувати. Найчастіше діти відламують якісь деталі. Дорослі теж прикладаються, але тільки українці. Іноземці випічки не чіпають, лише фотографуються.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний будинок прикрасили желейними цукерками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі