— У горщиках печу рибу, виходить смачніша за м'ясо. Щоб не готувати окремо гарнір, кидаю туди картоплю. Вона набирається рибного запаху. Називаю їх ідеальним дуетом, — каже Марина Марковець, 48 років, із села Руське поле Тячівського району Закарпатської області. — Живемо удвох з чоловіком. Розрахувала кількість продуктів на дві порції. Про запас не готую, бо холодна картопля дубіє. Як не грій, не буде розсипчаста.
Кладе в сковороду столову ложку вершкового масла. Чистить і нарізує кубиками цибулину. Обсмажує. Натирає на середній тертці невелику морквину і додає в сковороду. Коли овочі стануть золотаві, перекладає їх на дно горщиків. Очищує чотири-п'ять середніх картоплин і нарізує скибками. Викладає в горщики. Накриває двома покришеними маринованими огірками.
— Без огірків виходить страва не та. Не вистачає різкості. Влітку мариновані замінюю на солоні. Подібні на смак.
Ріже 0,5 кг філе хека чи минтая на шматки. Кладе на огірки і мастить 1 ст. л. томатної пасти. Заливає водою. На два горщики піде склянка.
— Води не беру багато. Рибка не має в ній кипіти. Це ж не юшка.
Вмикає духовку на +180°С. Коли прогріється, ставить в неї горщики на 45 хв. Зверху на готову страву кладе по ложці сметани, посипає порізаним кропом, накриває кришечками і дає настоятися.
— Якщо спішу, просто ставлю на 5–10 хвилин у теплу духовку. Так дійде швидше.
На стіл подає в горщику.
Рибні палички "дозрівають" у холодильнику
— Рибні палички роблю сама. Виходять смачні й натуральні, — каже Ольга Іщук, 52 роки, з міста Рені Одеської області.
Намочує скибку білого хліба в 0,5 склянки молока. Пропускає його та 400 г морської риби через м'ясорубку. Додає яйце, 2 ст. л. розтопленого масла та 1,5 ч. л. солі. Мокрими руками ліпить палички й обкачує в панірувальних сухарях. Їх треба півсклянки.
— Рибні палички мають хоча б 10 хвилин вилежатися в холодильнику. Там як слід "дозріють".
Викладає їх на кухонну дошку і ставить у морозилку. Так палички гарно затверднуть.
Коментарі