четвер, 05 лютого 2009 19:41

Раїса Ковальова тушкує лосося з медом

Тернополянка Раїса Ковальова, 59 років, часто готує вдома рибні страви.

— Рибу, особливо морську, у нашій сім"ї люблять усі, — розповідає жінка. — Тому я знаю багато рецептів, як її смачно приготувати. Наприклад смажу в горіховій скоринці.

Господиня купує кілограм рибного філе. Каже, можна брати будь-яку морську рибу. Полюбляє хека, минтая і пенгасіуса, тому найчастіше вибирає їх.

— Для маринаду змішую дві столові ложки сметани, три ложки майонезу, вичавлюю зубчик часнику і солю за смаком. Шматки риби залишаю в суміші на півгодини, — пояснює Раїса Григорівна.

Поки риба маринується, жінка подрібнює в блендері склянку мелених горіхів. Каже, можна посікти ножем. Головне — якомога дрібніше. Потім у мисці збиває два яйця. Ще в одну тарілку насипає сухі крихти з батона.

Шматки риби тернополянка вмочує спочатку в яєчний кляр, потім обкачує в горіхових крихтах. Далі знову занурює філе в яєчну суміш і насамкінець обкачує в сухарях. Смажить на олії. На стіл готову страву подає з майонезом і зеленню.

— Риба має хрумку скоринку, а всередині дуже соковита. Та й горіхи роблять її особливо смачною, — розкриває секрети господиня.

Ще один фірмовий рецепт Раїси Григорівни — риба з медом:

— Це дуже святковий рецепт. Бо для нього треба 600 г філе лосося. То дорога риба. Але хочеться на свята чогось оригінального.

Шматки лосося жінка солить, панірує в борошні й обсмажує з обох боків. Потім у невеликій мисці змішує по столовій ложці гірчиці та соєвого соусу і дві ложки меду. Сумішшю поливає рибу. Ставить на вогонь, щоб закипіла. При потребі додає ложку овочевого бульйону.

— За дві хвилини такого "тушкування" страва готова. Рибу залишається тільки викласти на тарілку і посипати подрібненою зеленню. Усім гостям подобається. Завжди мене запитують, як я її готую, — усміхається жінка.

Співак Діля сьомгу смажить на кільцях цибулі

— Рецепт сьомги на кільцях цибулі з"явився у мене якось сам по собі, але результат подобається, — каже співак Діля, 33 роки, з гурту "НеДіля".

Музикант бере кілька розморожених стейків сьомги. Солить їх, посипає цукром, вичавлює по четвертині лимона на стейк і залишає маринуватися на 5 хв.:

— Для страви треба білу ріпчасту цибулю. З іншою риба матиме зовсім інший смак.

Діля щільно викладає на розігріту пательню з олією порізану кільцями цибулю. Поверх кладе стейки, накриває кришкою і смажить на середньому вогні. За 6 хв. перевертає рибу, цибулі не зачіпає.

— Можна зробити по-іншому, — додає. — Сьомгу перекласти на тарілку, перевернути кільця цибулі й знову покласти на них стейки іншим боком. Через сім хвилин їх можна подавати до столу.

Зараз ви читаєте новину «Раїса Ковальова тушкує лосося з медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі