пʼятниця, 23 травня 2008 14:00

Полуницю з коньяком заливають шоколадом

Автор: фото: REUTERS
  Філіппінський президент Глорія Макапагал Арройо в місті Ля Трінідад у провінції Бенгет розрізає печиво-полуницю. Десерт увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найбільше фруктове печиво
Філіппінський президент Глорія Макапагал Арройо в місті Ля Трінідад у провінції Бенгет розрізає печиво-полуницю. Десерт увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найбільше фруктове печиво

На столичних ринках весняну полуницю продають від 20 до 65 грн за 1 кг.

— Не дивіться, що клубніка не дуже гарна. Вона ж ґрунтова, одеська, смачнюща і корисна яка! — припрошує продавець Надія, на вигляд років 40. Дві великі картаті сумки з ящиками ягід розставляє на тротуарі біля метро Лісова. За 1 кг просить 20 грн.

Киянин Марк Максименко, 21 рік, купує 200 г ягід на компот.

— У кінці приготування мати кидає в компот цукор і кілька кружалець лимону, — згадує він рецепт. — Тоді напій має незрівнянний запах.

Киянка Олександра Єрошкіна, 58 років, купує 2 кг полуниці. Продавець скидає кілька гривень.

Для сина Валерія і невістки Марини Олександра Григорівна готує полуницю з коньяком. Помиті й почищені ягоди розрізає навпіл і збризкує спиртним. Залишає на 1–2 год. На паровій бані розтоплює плитку шоколаду з 1 ст. ложкою цукру. Заливає ягоди й посипає подрібненими горіхами.

— А якщо діти до цього вершкового морозива куплять, зовсім об"єдєніє! — веде далі жінка. — Коли шоколад трохи охолоне, викладаємо його на шар морозива. Зверху знову морозиво. Такий домашній торт прикрашаємо четвертинками ягід.

Донька Єрошкіної Христина любить полуничний мус зі згущеним молоком. Рецепт дізналася від знайомої. Олександра Григорівна перемішує розтерті ягоди з 1 ст. ложкою лимонного соку. Доки полуниця настоюється, готує цукровий сироп. 400 г цукру 10 хв. кип"ятить зі склянкою води. Потім охолоджує, додає полуничне пюре і згущене молоко. Суміш ретельно перемішує й обережно вводить збиті вершки. Мус розкладає у високі склянки і ставить у холодильник.

— Для восьмирічної онученьки Женьки — льодяний сорбет, — ділиться Єрошкіна. Для нього жінка розчиняє у 3–4 ст. ложках води 5 ст. ложок цукру і кип"ятить, доки маса не стане прозорою й густою. Сироп охолоджує і 5 хв. збиває міксером із протертою крізь сито полуницею. Сорбет накладає в чарки і ставить заморожуватися. За 5–6 год. перемішує і знову ставить у холодильник на кілька годин.



Що потрібно

для мусу беруть 1 кг полуниці, 0,5 л вершків, 1 банку згущеного молока, 400 г цукру, 200 мл води, 1 ст. ложку лимонного соку

Тетяна Смирнова у варення додає мигдаль

Чернігівка Марія Коваленко, 54 роки, варить несолодке полуничне варення. Помиту полуницю засипає на ніч цукром. На 1 кг ягід бере 300–400 г. Постійно помішуючи, доводить до кипіння, кидає дрібку лимонної кислоти. За 5 хв. знімає з вогню. Щойно трохи охолоне, розливає у стерилізовані банки й закатує металевими кришками.
— Варення має бути рідким, із кислинкою, ягоди в ньому розварюються, — каже Ковальова. — Довго не стоїть, найкраще з"їсти до весни. Ми зазвичай його ще до зими з"їдаємо.
Киянка Тетяна Смирнова в полуничне варення додає смажений мигдаль. Жінка варить густе, ягоди залишаються цілими.
— Як знімаю варення з вогню, одразу перемішую його з підсмаженим на пательні мигдалем, — ділиться Смирнова. — Коли варення охолоне, ще раз перемішую і розкладаю в банки.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю з коньяком заливають шоколадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі