четвер, 15 листопада 2007 18:06

Пивний бефстроганов тушкується три години

Із пивом готують супи, другі страви і десерти, кажуть кухарі столичних ресторанів.

— Страви, де є пиво, дуже смакують саме з цим напоєм, — каже шеф-кухар столичного ресторану "Стіна" на Бессарабській площі Антон Подвезенний, 27 років. — Для них пропонуємо один із 20 видів пива.

У меню закладу є чотири страви з пива. Наступного тижня з"являться дві новинки — кролик з овочами та телятина в темному пиві.

— Кролика тушкують у темному пиві "Лефф". М"ясо набуває ніжного смаку з гірчинкою, — ділиться Антон. — Їсти кролятину й запивати пивом "Лефф" — це щось неймовірно смачне.

Двокілограмового кролика Антон вимочує у проточній холодній воді. За дві години обсушує його й нарізає шматочками по 150 г. Кожний солить, перчить, обкачує в борошні та смажить на великому вогні до коричневого кольору. Перекладає в каструлю й тушкує в духовці близько години з темним пивом "Лефф", цвітною капустою, броколі, спаржевою квасолею, цибулею-пореєм, морквою, коренем селери. Овочі можуть бути свіжомороженими. Подають кролика зі смаженою картоплею й тушкованою капустою. Порція коштуватиме майже 70 грн.

Кролик набуває ніжного смаку з гірчинкою

— З іншим пивом м"ясо буде не таке смачне, — каже шеф-кухар. — З оксамитовим "Оболонь" воно гірчитиме.

Для десерту "Яблука в "Лефф" треба світле пиво. Жовток, 50 г цукру, дрібку солі та 100 г пива Антон змішує з борошном до густоти сметани. Цукор у клярі має розтанути. Очищені від шкірки й кісточки тверді кисло-солодкі яблука нарізає кільцями.

— З одного плоду має бути чотири бублики, — пояснює Подвезенний. Обмокує їх у клярі і смажить до золотистої "корочки" у великій кількості олії. Дає їй стекти і викладає страву на тарілку, щедро посипає цукровою пудрою. Кладе чотири кульки пломбіру й шоколадного морозива. Прикрашає десерт шоколадним соусом. 100-грамову плитку шоколаду розтоплює у 50–70 г молока, вливає 10 г коньяку.

Шеф-кухар столичного кафе "Бель Вю" на вул. Саксаганського Сергій Лагепник, 32 роки, радить смажити у клярі з пива та води груші й ананаси. Фрукти варто різати тонко і до золотавого кольору тримати у фритюрі.

— Так можна смажити й рибу — кляр приховає її недоліки. Але гарну рибу в тісто не ховайте, — радить Сергій.

У меню кафе — десять страв, що готують із пивом. Подають там суп із лосося й мідій з пивом. Найпопулярніша страва — "Ковбаски, тушковані в пиві". Їх Лагепник готує у великому сотейнику на 15 літрів.

— Ковбаски беру не сухі й не надто жирні, підійдуть "Краківські", "Островські", — веде далі шеф-кухар.

Ковбасу Сергій нарізає кружальцями по 2 см, обсмажує з цибулею. За десять хвилин заливає її пивом "Стела Артуа". Напій має сховати шматочки. Додає чорний перець, коріандр і тушкує годину. Подають ковбаски із зеленню. Коштує ця страва майже 35 грн.

Із телятини Лагепник пропонує приготувати вдома пивний бефстроганов. М"яке м"ясо набуває смаку пивного хмелю. Готується страва 2–3 год.

Для бефстроганов чоловік ріже великими шматками телячу вирізку, обсмажує її з сіллю та перцем на олії. Перекладає в сотейник, додає смажену цибулю, заливає темним пивом "Лефф", накриває і ставить у духовку.

— Страва готова, якщо м"ясо розпадається, — пояснює шеф-кухар. — До бефстроганов смакує варена або смажена картопля.

У ресторані "Партизан" під Києвом у с. Підгірці на Новій Обухівській трасі у пиві варять раків.

— На кілограм раків наш шеф-кухар бере півлітра пива, додає води та спецій, — каже адміністратор Дар"я, 20 років.

У "Партизані" кілограмова порція раків коштує 350 грн.

Що треба для кролика у пиві

На 2–2,5 кг кролика — 100 г борошна, 0,5 темного пива "Лефф", 300 г овочевої суміші (броколі, цвітної капусти, спаржевої квасолі, цибулі-порею, моркви, кореня селери).

Зараз ви читаєте новину «Пивний бефстроганов тушкується три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі