Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2007 18:15

Пиріжки з листового тіста печуться 20 хвилин

Солодкі й солоні тістечка, схожі на випічку "Форнетті", можна легко приготувати вдома. Багато киянок так і роблять — купують у супермаркеті заморожене тісто. Начинку і форму кожна господиня робить по-своєму.

— Я й сама спробувала б, але не маю вдома мікрохвильової пічки, — каже 30-річна Наталія, продавець випічки в столичному кіоску "Форнетті" поряд із супермаркетом "Фуршет" на пр-ті Перемоги. — Нам привозять готові заморожені вироби. Випікаю їх у великій духовці з парою за кілька хвилин. Хоч час залежить від начинки виробу.

Сто грамів випічки "Форнетті" коштує 2,20 грн.

До кіоску підходять діти — дві дівчинки тримають за руки двох менших хлопчиків. Найвища, що ледве дістає віконця, замовляє по кілька штук із куркою-грибами та з овочами. Наталія просить зачекати, бо з куркою й грибами ще печуться. Кучерявий хлопчик смикає дівчину. Не хоче стояти. Діти беруть із овочами та джемом, дають 20 грн і йдуть задоволені.

Жінка у білій в"язаній кофті ставить під стінку ларька великий пакет із продуктами.

— 12 штучок курка-гриби, — замовляє. Поки допікаються "Форнетті", киянка Марія Орлюк, 53 роки, розповідає про пиріг із листкового тіста. — Дуже смачний виходить. За смаком  нагадує випічку "Форнетті". Але ця дрібненька й повозитися з нею вдома треба. А пиріг швидко готується. Ось поки доїду додому, тісто й риба розморозяться. Зразу й  пектиму, — киянка відгортає край пакета і показує мерзлі дріжджове листкове тісто й кілька шматків філе сома. Продукти вона купила в сусідньому маркеті.

Сомик жирний, добре пропікається

З купленого тіста Орлюк спече два пироги. Для начинки бере шампіньйони й рибу.

— Грибочки пересмажую з цибулькою, викладаю на тісто, а наверх — віджате філе, — розповідає. — Сомик жирний, то його не ріжу. Він добре пропікається в тісті. Як корочка починає підрум"янюватися, пиріг готовий.

— Піцу, будь ласка, — просить лисий дебелий чолов"яга. Наталія кладе піцу у фірмовий пакетик і засовує в духовку розігрівати. За кілька хвилин виймає й подає. Лисий не відходячи від ларька починає їсти.

Наталія поглядає то на годинник, то на випічку в духовці, яку всім добре видно у склі. Каже, що така робота їй подобається.

— Цілий день рухаєшся — і нудьгувати ніколи, — продавщиця виймає деко з випічкою й гарячою кладе у пакетик для наступної клієнтки.

24-річна киянка Марина Чорна замовляє по кілька штучок із сиром, овочами і куркою-грибами. Наталя кладе все в один пакетик.

— Готувала з трьома різними начинками — грибами, сиром і грибами та куркою, — каже Марина з довгим чорним волоссям. — Тільки я робила великі домашні пиріжки. За смаком схожі на "Форнетті" вийшли тільки з грибами. А з сиром у ларьках солоніші, ніж мої.

Бездріжджове листкове тісто Марина купила у "Фуршеті". У нього загорнула посмажені з цибулею шампіньйони. На другий пиріг — порвану руками курячу грудинку з грибами. Для третього виду начинки взяла порізаний смужками шосткінський сир "Радомир". Випікала 15–20 хв. в електродуховці.

— Деко нічим не змащувала. І спеціальний папір не клала — все добре й так знялося, — Чорна поправляє салатову спортивну кофточку. — Тільки з начинкою спочатку переборщила. Поклала забагато, то вона потекла.

Зараз ви читаєте новину «Пиріжки з листового тіста печуться 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути