— Шпинатний пиріг роблю з сиром, бо сама зелень — пріснувата. Також додають варене філе курки, болгарський перець або гриби, — каже 39-річна Яна Максимова з Рівного.
Збиває два яйця зі 150 мл кефіру і 1/2 ч. л. солі. Просіює туди півтори склянки борошна і 1/2 ч. л. соди.
— Її оцтом не гашу. Замість нього є кефір. Якщо заміняю його на молоко, без оцту не обійтися.
Замішує тісто до консистенції густої сметани. Накриває кухонним рушником і залишає на 30 хв. Для начинки чистить і нарізає цибулину дрібними кубиками. Миє 200 г шпинату, зрізує з нього стебла.Зелень відкидає на друшляк, щоб стекла зайва вода. Листя подрібнює на смужки.
— Шпинат треба порізати не вужче сантиметра. Бо при смаженні він ще зменшиться в розмірах.
Наливає на пательню 3 ст. л. олії і викладає цибулю. Смажить на середньому вогні до прозорості. Додає 3 ст. л. сметани, кладе шпинат. Тушкує 3–4 хв., вимикає вогонь. Застеляє форму для запікання пергаментом. Мастить його олією і виливає половину тіста. Кладе начинку, розмащує її рівномірним шаром. Зверху натирає на крупну тертку 100 г твердого сиру й накриває рештою тіста. Мастить верх збитим жовтком.
— Проколюю пиріг у кількох місцях виделкою, щоб виходило повітря. Інакше верхівка пирога викривиться з одного боку й може "вилізти" з форми.
Вмикає духовку на 180°С і випікає пиріг 40 хв. Виймає й одразу ріже.
Коментарі