понеділок, 30 листопада 2020 07:46

Пиріг формують із восьми булок

Автор: ФОТО надане Людмилою Харьковою
  В абрикосовий пиріг додають подрібнені волоські горіхи. Перед запіканням змащують жовтком
В абрикосовий пиріг додають подрібнені волоські горіхи. Перед запіканням змащують жовтком

— Пиріг із абрикосовим варення випікаю так, що його не треба розрізати. Ділиться на окремі шматки — булки, — каже киянка 69-річна Людмила Харькова.

— Дві столові ложки теплої води змішую із двома чайними ложками сухих дріжджів і чайною ложкою цукру. Розігріваю 200 грамів масла чи маргарину й додаю стільки ж сметани, дрібку солі та пакетик ванільного цукру. Перемішую і всипаю борошна стільки, скільки візьме тісто. Воно має бути м'яке, не туге. Ділю на вісім частин. Роблю з нього кульки. Накриваю плівкою та залишаю у теплому місці.

Коли підійде, розкачую кожну кульку на корж. Діаметром 20–24 сантиметри. Змазую тонким шаром варення. Посипаю подрібненими горіхами. Поверх викладаю наступні коржі, змазуючи їх так само. Останній залишаю сухим. Ділю нашаровані коржі по діаметру на вісім частин. У кожній посередині роблю розріз, через який двічі протягую гострий кінець "сектора" всередину. Всі частини складаю у круглу форму, застелену пергаментним папером. Змазую жовтком, розведеним із столовою ложкою молока чи води. Ставлю пиріг у тепле місце на 30 хвилин. Випікаю за температури 180 градусів до готовності.

Із такого тіста готую багет із сирною начинкою.

200 грамів 15-відсоткового вершкового сиру з'єдную із жовтком, чайною ложкою кукурудзяного крохмалю, дрібкою солі й цукром за смаком. Протираю через сито чи збиваю у блендері. Додаю жменю родзинок. Перемішую. Тісто ділю на дві частини. Розкачую довгими прямокутниками. Викладаю начинку. Краї змазую жовтком. Він їх склеює. Формую довгі багети й роблю на них поперечні надрізи. Ставлю підходити, випікаю за температури 180 градусів.

Рецепт улюблених пиріжків придумала сама. Кілограм яблук ріжу кубиками й тушкую зі 100 грамами масла до напівготовності. Всипаю пів склянки цукру. Відбираю дві третіх для начинки.

Решту яблук тушкую до готовності, щоб перетерти на пюре й замісити тісто. Додаю сюди дві чайні ложки дріжджів, склянку теплого молока, сіль, пакетик ванільного цукру і борошна, стільки візьме. Замішую теж м'яке. Підходить 30 хвилин. Пиріжки формую на дошці, змащеній олією. Тісто трохи липке, тому треба змащувати й руки. В начинку додаю корицю й ще трохи цукру. Тісто ділю на бажану величину пиріжків. Розкачую на прямокутники. На одній половині роблю паралельні надрізи, на цілу кладу начинку. Скручую рулетом, завертаю краї півмісяцем і склеюю жовтком. Укладаю швом вниз. Верх теж змащую рештою жовтка. Як підійдуть, випікаю за температури 180 градусів.

Зараз ви читаєте новину «Пиріг формують із восьми булок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі