четвер, 13 грудня 2007 15:46

Під шкірку цілої курки запихають родзинки та яблука

На столичній Інтернаціональній площі біля будки вантажної "газелі" черга з десяти осіб уже зранку. Тут продають гаврилівських курчат — цілі тушки, філе, стегенця, крильця, гомілки, печінку, голови. Люди то розходяться, то знову збираються.

— До третьої-четвертої години майже все розпродаємо, — каже продавець Людмила Бондар, 43 роки. — А перед святами — то й швидше.

— А скільки-то суповий набір коштує? — придивляється пенсіонерка у волохатій штучній шубці. — Майже вісім рублів. Можна брати, — стає у чергу.

Супові набори розкупили першими, до десятої ранку.

70-річна Валентина Степанова набрала курятини на 54 грн. Каже, два тижні їстиме.

— Із філе курятини люблю биточки та котлети із салом, — заглядає у пакет Валентина Григорівна у сірому довгому пальто.

Для котлет Степанова перекручує півкілограма філе та 200–300 г сала, додає цибулю, перець, розмочену в молоці булку. Усе ретельно перемішує, формує котлети і смажить.

— Сало беру будь-яке, не обов"язково смачне, — пояснює Валентина Григорівна. — А булочки купую маленькі — ті, що колись по три копійки продавали. Із ними котлети смачніші виходять.

— А завтра будете? — кричить огрядна жінка з пакетами в обох руках.

— Да, будемо! Але що продаватимемо, не знаємо, — відповідає з машини продавець.

У чергу стає жінка з чорним песиком на повідку. Бере кілограм курячих голів по 2,58 грн.

— Це Яшці, — дивиться з усмішкою на собаку. — Діти залишили доглядати. Та, мабуть, я перегодувала його кашею з м"ясом. У ній половина м"яса, а він не їсть.

Найчастіше з машини купують цілих курей по 11,04 грн за кг. Кожна заважує понад 2 кг. Невисокий чоловік із вусами замовляє курку і курячу печінку. Платить 45 грн. Кілограм курячої печінки з серцями коштує 14,04 грн.

У родині 65-річної Ольги Патріарх троє чоловіків. Вона теж часто купує курятину.

— Тут дешеве м"ясо, — каже гарною українською мовою Ольга Марківна. Вона з Полтавщини. — А за рибою аж на Борщагівку їздила. На Виноградарі пеленгас продають по 14 гривень, а на Борщагівці — 9,80.

Бабуся купує крильця і бідкається, що сьогодні маленькі

Ольга Патріарх смажить котлети із замаринованого філе. На кілограм порізаного шматочками м"яса бере пачку майонезу, вбиває 4–5 яєць, додає подрібнену цибулю, солить, перчить. Добре перемішує і залишає на 6 год. настоятися.

— Я люблю биточки з курятини, — розповідає 57-річна киянка Анна Крутько, чекаючи своєї черги. — М"ясо б"ю, солю, перчу, додаю часнику і залишаю просякнути на 1-2 години. Обмокую у збите яйце, борошно і смажу на олії. М"які та соковиті виходять.

— Якщо у яйця майонезу додати, ще смачніші будуть, — втручається жінка у строкатій шубі.

Часник разом із підчеревиною Крутько додає до курячих котлет. У фарш вбиває 2–3 жовтки. Білки збиває і перед смаженням обмокує у них котлети.

— Головне — не пересмажити, бо підгорять і поприлипають до сковороди, — знову додає жінка у шубі, 52-річна Людмила Сергеєва. — Приготуйте краще цілу курку з сухофруктами.

Сергеєва надрізає філейні частини у двох місцях цілої посоленої і поперченої курки. Щоб м"ясо не було сухе, запихає під шкіру родзинки та шматочки яблук. Середину тушки теж начиняє яблуками, родзинками, курагою, чорносливом.

— Щоб не зшивати, порізи защіплюю зубочистками, — веде далі Сергеєва.

Киянка обмазує курку сумішшю з кетчупу "Чілі" та майонезу і залишає тушку набиратися соусу. Запікає у духовці у кухарському рукаві. За годину страва готова.

— Цей рецепт сама вигадала, — усміхається Людмила, поправляючи картуз. — Заміж вийшла, а їсти не вміла готувати. Чоловік у збірній Союзу працював, треба було чимось годувати. От і вигадувала сама та по книжках вчилася.

До машини підходить літня жінка у темно-малиновому капюшоні, купує крильця по 11,24 грн/кг. Дивиться на пакет і бідкається, що сьогодні маленькі.

— Крильця беру, бо дешевше, — перебирає куплене 73-річна Раїса Дорошенко. — Помию, кінці відріжу. Решту ріжу, щоб не стирчали у різні боки, і тушу із засмаженими морквою та цибулею.

Жінка у хутряній шапці бере дві цілі курки. Кожна заважила по 2,5 кг.

— Це собі та сестрі, — каже вона.

На протилежному боці площі стоїть інша машина з гаврилівською курятиною. Людей біля неї немає. Бабусі з черги говорять, що там дорожче. Кілограм цілої курки коштує 12,98 грн. Також продають індиче м"ясо.

М"ясо із часником готове за 15 хвилин

— Три роки продаю курятину та їм її щодня, ділиться продавець Людмила Бондар. На жінці фірмовий "гаврилівський" фартух. — Що вчора готувала? Курятину посолила, поперчила, обмазала майонезом, часником і одразу посмажила. 15 хвилин — і страва готова. Якщо не поспішаєте, то залиште маринуватися на 15 хвилин.
На свята Бондар запікає курятину по-французьки. На деко шарами кладе цибулю, відбите філе курки, консервований ананас. Верх змащує майонезом і посипає сиром. За 15 хв. виймає страву з духовки.

Зараз ви читаєте новину «Під шкірку цілої курки запихають родзинки та яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі