понеділок, 06 жовтня 2008 15:29

Піца "Маргарита" має кольори італійського прапора

Автор: фото: REUTERS
  30 кухарів міста Неаполь приготували найдешевшу в світі піцу ”Маргарита”. На тісто поклали моцарелу, помідори і базилік
30 кухарів міста Неаполь приготували найдешевшу в світі піцу ”Маргарита”. На тісто поклали моцарелу, помідори і базилік

Наступного року піці "Маргарита" виповниться 120 років. Це один із найдешевших видів піци. Її готують із тіста, сиру, помідорів і базиліку.

Появою та назвою страва завдячує італійській королеві Маргариті Савойській. За легендою, вона відпочивала в резиденції поблизу Неаполя й зажадала скуштувати місцевої піци. Прислугу забаганка здивувала, бо піцу вважали їжею бідняків. Придворний кухар готувати її не вмів. Дві традиційні й одну імпровізовану авторську піцу приготував для Маргарити власник найкращої неаполітанської піцерії Рафаело Еспозіто. Авторську кухар оформив у кольорах національного прапора — червоними томатами, зеленим базиліком і білою моцарелою. Вона сподобалась королеві найбільше. На її честь кухар назвав піцу "Маргарита".

Тісто для "Маргарити" готую найпростіше. У глибокій мисці змішую чайну ложку сухих дріжджів із цукром і заливаю п"ятьма ложками теплої кип"яченої води. За 15 хв. суміш запінюється.

На стіл просіюю крізь сито борошно із сіллю. У центрі гірки роблю заглиблення, виливаю туди розм"якшені дріжджі, склянку води, столову ложку оливкової олії і замішую тісто. Залишаю його на годину, воно має піднятися вдвічі. Ще раз вимішую зо п"ять хвилин, розтягую руками й викладаю на деко. Тісто має бути завтовшки 0,5 см.

Для начинки у глибокій пательні на оливковій олії тушкую порізані помідори, давлений часник. Соус солю та перчу. Кухнею шириться приємний часниково-томатний аромат. За півгодини соус почав густіти, змішую його із кількома ложками томатної пасти.

Як соус став теплим, намазую ним тісто. Щедро посипаю тертою моцарелою та викладаю листочки базиліку. Окрім цього, "Маргариту" посипають пармезаном. Я на цей сорт сиру пошкодувала грошей. Запікаю в духовці хвилин 20. Їм гарячою, бо холодний розплавлений сир не такий смачний.

Продуктів для піци в столичному супермаркеті "Сільпо" купувала по мінімуму, вибирала найдешевші. Велика піца обійшлася майже в 40 грн, із сиром пармезан була б на 20 грн дорожчою. Найдорожче заплатила за оливкову олію — найменша пляшка 250 мл коштує 19,84 грн. Її можна замінити соняшниковою.

Що потрібно

Для тіста беруть 1 ч. ложку сухих дріжджів, 1 ст. ложку цукру, 250 мл кип"яченої води, 300–400 г борошна, по 1 ст. ложці солі й оливкової олії. Для начинки потрібні півлітрова банка консервованих або 500 г свіжих помідорів, два зубчики часнику, 2 ст. ложки сухого або пучок зеленого базиліку, 2 ст. ложки томатної пасти, по 100 г сиру моцарела й пармезан, оливкова олія, сіль, перець.

Зараз ви читаєте новину «Піца "Маргарита" має кольори італійського прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі