четвер, 25 вересня 2008 17:19

Печену картоплю з салом подають із бринзою

Автор: фото надане рестораном ”Кантіна”
  Закарпатці близнюки Алан і Мілан Феньвеші часто обідають у ресторані ”Кантіна”. До печеної із салом картоплі замовляють овочі, солону бринзу та пиво
Закарпатці близнюки Алан і Мілан Феньвеші часто обідають у ресторані ”Кантіна”. До печеної із салом картоплі замовляють овочі, солону бринзу та пиво

"Печена картопля з салом ніколи не приїдається, — запевняє власниця ресторану "Кантіна", що у райцентрі Перечин на Закарпатті Наталія Погоріляк, 41 рік. — Скільки б сьогодні її не з"їв, завтра ще захочеться".

У сусідньому з рестораном приміщенні кухар 51-річний Михайло вибирає з мішка картоплю середньої величини. Чоловік готує у ресторані лише картоплю і піцу.

— Необхідно враховувати ужарку, — пояснює. — Щоб вийшов кілограм готової страви, треба брати на 350–400 грамів більше.

На півгодини він кидає картоплю зі шкіркою в гарячу піч. До того у ній уже згоріли букові дрова. Металевою ціпкою нагортає на бульби жарини.

Потім бере сало, нарізає невеликими кубиками, кидає на сковорідку. Упродовж 5–7 хв. обсмажує на газовій плиті. Далі дрібно ріже цибулю, висипає до сала. Кілька разів усе перемішує. Знімає з вогню, щойно цибуля стає золотистою.

— Уже і картопля на підході, — вигрібає зчорнілу бульбу до плетеного лозового кошика й струшує у ньому. Підгоріла шкірка залишається на дні, картопля набуває золотистого кольору.

Кожну бульбу чоловік розламує навпіл і кладе на велику круглу тарілку. Посипає сіллю. Ложкою накладає зверху сало з цибулею.

Накладає зверху сало з цибулею

У залі "Кантіни" замовлення очікують 18-річний Роман Долинич та Іван Скубенич, 17 років.

— Три місяці тому друг Владік з нагоди свого дня народження запросив нас до "Кантіни", — розповідають. — На п"ятьох замовили два кілограми печеної картоплі з салом. Окремо салат-асорті. Страва смачна, недорога. І з того часу два-три рази на тиждень ходимо сюди їсти картоплю. Вона дуже ситна. Потім можна хоч каміння носити.

Кілограм печеної картоплі з салом і цибулею коштує 21 грн.

— Печена бульба найбільше смакує з овечою бринзою, — продовжує Наталія Погоріляк. — Улітку відвідувачі замовляють салати-асорті зі свіжих овочів. Зі спиртних напоїв — пиво, вино. В осінньо-зимовий період картопля добре йде з малосольними та маринованими огірками, квашеною капустою. Квасимо за власним рецептом. Додаємо моркву, яблука, кмин. Під час посту замовляють картоплю з олією.

У вихідні на картоплю закарпатці приходять сім"ями. У ресторані продають до 30 кг страви. Якщо у "Кантіні" відзначають свято, кухарі готують і 60 кг.

Постійними відвідувачами ресторану є мери міст Словаччини, Угорщини, Польщі. Акторці Руслані Писанці сподобалася печена картопля зі стейком. Екс-заступниця міністра регіонального розвитку та будівництва України Олександра Кужель їла картоплю з овечою бринзою і баношем — гуцульською кашею зі сметани та кукурудзяної муки.

Крумплею частували у борг

Традиційну закарпатську "Печену крумплю з салом" уперше приготували у "Кантіні". Страви завжди давали "на конту" — у борг.
Власником харчевні 1903 року була єврейська сім"я Германа Грюнвальда. У будинку були також швейна майстерня і зубний кабінет.
За часів радянської влади тут розміщувався кінотеатр, адміністративні установи. У 1995 році відкрили оновлений ресторан "Кантіна".

Зараз ви читаєте новину «Печену картоплю з салом подають із бринзою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі