Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2011 09:15

Спецтема: Великдень

Паска на хмелю не черствіє тиждень

Автор: фото з САЙТА WWW.ggpht.com
  Білі паски господині печуть на молоці, сметані та білках. Жовті — із багатьма жовтками. Зверху змащують збитими білками і поливають розтопленим чорним шоколадом
Білі паски господині печуть на молоці, сметані та білках. Жовті — із багатьма жовтками. Зверху змащують збитими білками і поливають розтопленим чорним шоколадом

Вінничанка Галина Іваненко, 38 років, щороку випікає паски до Великодня. У Чистий четвер учиняє багато тіста, щоб вистачило посвятити у церкві й занести родичам. У менших формах випікає паски для Гробків.

— Сама найкраща паска вийде та, яка вчинена руками господині із чистими думками. І тоді не так важливо, у яких пропорціях в тісто додані яйця чи мука. Піч чи духовка має бути ідеально чиста, одяг і фартух на хазяйці так само. Треба запалити свічку на кухні, "Отче наш" прочитати, й тоді братися до тіста.

Галина радить використовувати потроху різних жирів,  які є в хаті. Добре змішувати смалець, масло, сметану, соняшникову та оливкову олії.

— Паска має дуже важке, жирне і солодке тісто. Через те воно має довго висхожувати. Беру дрожджів трохи більше, як на хліб. Розводжу їх із жменькою сахарцю, муки, ллю воду або сироватку. Якщо тісто вчиняю на молоці, жиру треба менше. Додаю яйця, скільки хочу. Раніше тісто вимішували, зараз ніхто цього не робить. Як підійде добре, припихаю його вниз. Як знов підійде, вмочую руки в олію і зачерпую опару. Не перевертаючи, накладаю у форму на три пальці нижче верхнього краю. Зверху мащу збитим яйцем.

Випікають 40–50 хв. у витопленій печі. Перед тим у неї кладуть аркуш газети. Якщо спалахне, чекають, щоб духовка охолола. Також сиплять усередину борошно. Як чорніє, у печі ще зависока температура. Як лише жовкне, можна заставляти форми.

Миргородка 63-річна Марія Коротченко придумала свій рецепт пасок, які тиждень не черствіють. Тісто на сьомий день залишається пухким, як із печі.

— Ця паска дуже довго вчиняється. На неї витрачаю цілий день, зате вона виходить смачніша за будь-який торт.

Марія Володимирівна заготовлює на тісто 1 л теплої сироватки, 500 г сметани, 15 яєць, пачку масла, 800 г цукру, 300 г родзинок, 100 г львівських дріжджів. Купує ванілін, корицю, хміль.

— Спочатку кип'ячу півтори склянки води, додаю дрібку порошку хмелю. Тримаю на вогні ще хвилину. Тоді проціджую крізь сито і цією гарячою водою заварюю жменю муки. Перемішую опару, накриваю рушником і відставляю на 5 хвилин.

До дріжджів підмішує дві ложки цукру, жменю борошна  і півсклянки сироватки, збовтує. Потім суміш вливає до теплої маси. Добре розмішує і залишає бродити на 3 год. До опари додає 1 л теплої сироватки, всю сметану і борошно. Тісто має вийти напіврідким, як на оладки. Його залишає підходити ще на 2 год.

— Потім додаю ванілін, корицю, 15 жовтків, зарання збитих із чотирма склянками цукру. Також підмішую масло, родзинки і дрібку солі. Вимішую тісто і залишаю його у теплому місці на 1 год. Тоді змащую форми олією і заповнюю тістом на третину. Накриваю папером або рушником, доки не підійде майже на два пальці до краю. Випікаю паски 20 хвилин, виймаю із духовки і ще гарячі змащую збитими білками з цукром. Можна на 5 хвилин знов поставити в духовку, перед тим присипати кольоровими крупками.

Високі криві паски виходять із пісного і зарідкого тіста. Низькі та глевкі — з надто жирного.

Зараз ви читаєте новину «Паска на хмелю не черствіє тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути