вівторок, 06 листопада 2007 15:09

Овочеве рагу подають із соєвим соусом

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Кухар полтавського кафе ”Ханума” Ільхом Лутфулаєв удома готує рагу за рецептом із мультфільму ”Рататуй”. Овочі він нарізав крупно — у готовій страві шматочки залишилися цілими
Кухар полтавського кафе ”Ханума” Ільхом Лутфулаєв удома готує рагу за рецептом із мультфільму ”Рататуй”. Овочі він нарізав крупно — у готовій страві шматочки залишилися цілими

Кухар полтавського кафе "Ханума" 47-річний Ільхом Лутфулаєв любить страви з овочів. Із кореспондентом "ГПУ" він погодився приготувати рагу за рецептом із мультфільму "Рататуй". Його головний герой — пацюк Ремі — із дитинства мріяв навчитися готувати. Він потрапив до відомого паризького ресторану та допоміг невмілому кухареві приготувати смачну страву, яка називалася "Рататуй".

Для "Рататуя" треба великий баклажан, кабачок, два червоні болгарські перці, томатна паста, дві цибулини, три зубчики часнику, пучок петрушки, стручок пекучого перцю та сіль.

— Зазвичай я готую овочі з м"ясом, — Ільхом розмовляє російською з акцентом. — Часто імпровізую й до рагу кидаю все, що є в холодильнику, — вчитується в рецепт, бо мультфільму він не бачив.

Лутфулаєв спершу крупно нарізає дві великі ялтинські цибулини. У каструлю з нержавійки наливає олії й обсмажує їх до золотистого кольору на помірному вогні.

— Цибуля готується найдовше, тому її краще підсмажити, — кухар нарізає сантиметровими кубиками баклажани, кабачок, а перець — кільцями, дрібнить часник. Кидає овочі в каструлю і накриває кришкою. — Часнику я кинув би удвічі більше — він додає аромату. Але переборщити теж недобре, бо можна перебити смак інших інгредієнтів.

Замість пасти можна вкинути свіжі помідори

За 10 хв. страву перемішує і кидає 5 ст. ложок томатної пасти, петрушку й сіль.

— Я все люблю приправляти спеціями, — дістає з полиці коріандр, мелену паприку, римський кмин і перець. По половині чайної ложки кожної приправи додає до овочів.

Страва тушкується 20 хв. Час від часу Ільхом помішує її. Перед тим як знімати з вогню, додає чашку води.

— Інакше рагу буде сухуватим. Замість води можна влити м"ясного бульйону. А замість пасти вкинути свіжі помідори. Вони дають сік, кислинку та колір. Їх слід обдати кип"ятком і порізати чи потерти на крупній тертушці.

Овочеве рагу, каже Ільхом Лутфулаєв, їдять із м"ясом. Він любить додавати сметану чи вершки.

У "Рататуї" овочі залишилися цілими, зберегли колір і смак. А спеції та часник надають страві апетитного аромату.

— Таке рагу смакує з соєвим соусом, — чоловік поливає страву.

Вона стає трохи кислішою, бо соус перебиває смак овочів.

Свинину смажать на сухій сковороді

З овочів та м"яса полтавець Ільхом Лутфулаєв готує страву "Хаджяксанда". На дві порції бере 300 г свинини, цибулину, дві-три великі картоплини, морквину, два болгарські перці, три помідори, ріпу чи очищену від насіння айву, зелень і спеції.
— Нагрійте суху сковорідку, — радить Ільхом. — Покладіть на неї порізане пласкими шматками м"ясо. Воно дасть жир. Коли підсмажиться, переверніть. Усе інше покладіть шарами разом із зеленню та спеціями. За півгодини страва готова. Під час приготування її не слід перемішувати, лише додати м"ясного бульйону.

Зараз ви читаєте новину «Овочеве рагу подають із соєвим соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі