четвер, 28 лютого 2008 14:57

"Отаманські деруни" готують із телятиною або печерицями

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Кухар ”Глинянської вежі” Стефанія Качмар готує фірмову страву закладу — ”Отаманські деруни”. Порція коштує 12 гривень
Кухар ”Глинянської вежі” Стефанія Качмар готує фірмову страву закладу — ”Отаманські деруни”. Порція коштує 12 гривень

"Ніде ще не куштував таких смачних дерунів, як у "Глинянській вежі". Там на великий пляцок накладають стільки всякої смакоти, що не те що наїстися, луснути можна!" — розповідає львів"янин Богдан Тимовчак.

"ГПУ" поцікавилася рецептом дерунів у 48-річної Стефанії Качмар. Жінка 18 років працює кухарем  у львівському кафе-барі "Глинянська вежа".

— Рецепт наших дерунів придумала директор бару Ярослава Наремба, — розповідає Качмар. — Ми назвали їх "отаманськими". Це наша фірмова страва.

Для порції Стефанія Качмар натирає 200 г картоплі. Додає невелику цибулину, нарізану дрібними кубиками, яйце, пів столової ложки борошна, стільки ж сметани, щоб картопля не темніла. Сипле дрібку солі, перцю. Усе ретельно змішує.

На дно сковорідки ллє трохи олії. З картопляної маси формує млинець товщиною 1,5 см. Обсмажує його з обох боків і викладає на тарілку.

— Окремо готуємо начинку, — каже кухар. — Її можна робити з печериць або телятини. Я більше люблю грибну.

100 г сирих печериць і дві невеликі цибулини Стефанія Петрівна нарізає грубою соломкою. На олії тушкує цибулю до золотистого кольору, додає гриби. Тримає сковорідку на слабкому вогні ще 15 хв.

— М"ясну начинку роблять так само, тільки телятину спочатку треба відварити, — наказує пальцем. — А тоді нарізати її шматками завбільшки з півсірникової коробки.

У центрі деруна викладає чубату ложку маринованої кукурудзи

Тушковані гриби й цибулю вона висипає на картопляний млинець. Зверху на грубу терку тре невеликий шматок сиру (20 г). У центрі деруна викладає чубату ложку маринованої кукурудзи і стільки ж нарізаного кубиками болгарського перцю, зелень. Вузенькими смугами поливає страву майонезом, кетчупом.

— Ось такий великий дерун ставимо в духовку або мікрохвильовку на три-чотири хвилини — щоб розплавився сир, — каже Стефанія Качмар.

"Отаманські деруни" подають до столу із підливою з білих грибів.

100 г грибів спочатку відварюють, а тоді розрізають на чотири частини і тушать разом із 1-2 цибулею на олії. Окремо на сковорідці на слабкому вогні смажать муку до золотистого кольору, без жиру.

— Коли мука остине, насипаємо її у каструльку із тушкованими грибами, доливаємо трохи води — щоб утворилася напівгуста маса, додаємо солі, перцю і ставимо на вогонь на п"ять-шість хвилин.

Порція "Отаманських дерунів" коштує 12 грн. Їх подають на прозорій тарілці. Підливу наливають у глибоке блюдце.

— Клієнти називають наші деруни українською піцою, — усміхається кухар.

Картопляні млинці запікають із великими шматками м"яса

У барі "Смерекова хата" на вул. Бузковій у Львові готують два види дерунів. До одних додають кульки фаршу з яловичини і свинини. Подають їх із грибною підливою або сметаною. Порція коштує 5,10 грн. Дорожчі на 3 грн деруни у горщиках. Їх запікають із тушкованою цибулею і великими шматками м"яса, зверху поливають сметаною.
За схожим рецептом деруни у глечиках готують у барі "Білий лицар" на площі Ринок. Там порція коштує 10 грн.
У кафе-барі "Зустріч" на вул. Богдана Хмельницького та "Каприз" на вул. Листопадового Чину звичайні деруни подають із підливою зі свіжих печериць. У "Зустрічі" порція таких коштує 10,85 грн, у "Капризі" — 12,36.

Зараз ви читаєте новину «"Отаманські деруни" готують із телятиною або печерицями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі