пʼятниця, 06 червня 2008 17:47

Осип Лобода готує 30 наїдків із кропиви

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Листя кропиви для салату закарпатець Осип Лобода обов’язково занурює в окріп. Тоді кропива не жалить
Листя кропиви для салату закарпатець Осип Лобода обов’язково занурює в окріп. Тоді кропива не жалить

55-річний Осип Лобода з Ужгорода понад 25 років готує страви з кропиви. Має 30 рецептів борщів, супів і салатів.

— У кінці зими — на початку весни, коли організму не вистачає вітамінів, кропива найкращий продукт, — каже Лобода. — У ній є вітамін К, який згущує кров, вітаміни С, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки.

Готувати з кропиви чоловік почав у ранньому віці. Про рослину вичитав у радянському журналі "Юний натураліст".

— Приготував страву з кропиви і спаржі, а мама як розкричиться, мовляв, ти нас потруїти хочеш, — усміхається. — Рецепти дізнавався від знайомих, з радіопередачі "Зелена планета", вичитував у журналах, сам експериментував. Навчив їсти та готувати кропиву дружину, дітей. Страви з цієї рослини готують уже п"ятнадцятеро моїх сусідів по дачі.

Осип Лобода виймає з пакета жменю зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції.

— Кропиву добре готувати ранньою весною, коли вона ще молода і м"яка, — каже чоловік. — А влітку можна зрізати для приготування страв тільки верхні листочки. Щоб зменшити її жалючість, ошпарюємо окропом.

Заливає кропиву гарячою водою.

Запах цибулі перебиває любисток

— Дивуюся, що українці використовують спаржу тільки для  букетів, — говорить, нарізаючи рослину маленькими кілечками. — А це ж унікальний французький делікатес. Тільки ми його чомусь не їмо.

Листя кропиви Осип Лобода дрібно нарізає і складає на тарілку. Кружальцями подрібнює цибулю та любисток.

— Цибулю солимо та зволожуємо кількома краплями оцту. Її запах добре нейтралізує любисток, або, як ще кажуть закарпатці, вегета. Навіть якщо ви добряче наїстеся кропив"яного салату, запаху та смаку цибулі не відчуєте.

Усі інгредієнти чоловік складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом і додає дві столові ложки олії.

— Це найпростіший салат з кропиви. Щоправда, сюди б пасувало ще кілька кружалець помідора, — додає. — Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те саме плюс редиска — і корінь, і листочки обов"язково. Інколи заливаю свої салати майонезом чи сметаною.

Дружина та діти Осипа Степановича віддають перевагу першим стравам із кропиви.

— Часто варимо супи та борщі, — каже. — Якщо в людини підвищена кислотність шлунка, добре їсти кропив"яні супи.


Що потрібно

Для супу з кропиви беруть 4–5 картоплин, 2 морквини, корінь і листя петрушки, 1 яйце, жменька кропиви, спеції.

Картоплю і моркву нарізають кубиками і відварюють із петрушкою. Окремо варять яйце і подрібнюють. Якщо людина не любить варених яєць, можна його збити і влити у суп сирим. Під кінець приготування висипають подрібнену кропиву, негайно потому знімають каструлю з вогню і накривають кришкою. За бажанням суп заправляють сметанним соусом.

Зараз ви читаєте новину «Осип Лобода готує 30 наїдків із кропиви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі