Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2007 15:21

Омлет добре підходить у духовці

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Шеф-кухар ресторану ”Царське Село” Андрій Валенчук збиває яйця з молоком і борошном для омлету з овочами
Шеф-кухар ресторану ”Царське Село” Андрій Валенчук збиває яйця з молоком і борошном для омлету з овочами

Омлет — найпростіший сніданок, обід і вечеря. Так вважає більшість кухарів. Його готують на молоці, сметані, на воді або кефірі. Омлет буває з начинкою. Для неї можна використовувати усі продукти, які є в холодильнику.

— До омлету можна покласти креветки, рибу, м"ясо, печінку, шампіньйони або білі гриби, помідори, цвітну капусту, спаржу, сир та квасолю, — розповідає шеф-кухар столичного шинку "Козачок-Совки" (Деміївка) Сергій Хачатурян, 27 років. — Головне — з начинкою не переборщити. Її має бути не більше третини від усього омлету. Інакше втратиться смак.

Сергій каже, що в шинку найчастіше замовляють класичний омлет без начинки на сметані та молоці. Кухар міксером збиває яйця (3 шт.), сметану (столова ложка) та молоко (30 г). Солить, перчить і смажить на сковороді. Порція класичного омлету в "Козачку" коштує 21 грн.

Овочі для начинки Хачатурян радить не дрібнити, а різати соломкою. Цибулю — півкільцями, рибу та м"ясо — кубиками, а креветки та квасолю кидати цілими.

Шеф-кухар київського клубу "Петрович" (Ярославська, 5/2) 32-річний Віталій Гончаров удома вечеряє омлетом із салом та ананасом. Нарізає широкою соломкою підчеревину (50 г) і смажить до золотого відтінку. Додає до сала не більше 40 г суміші з помідорів, цибулі та болгарського перцю. Кладе шматочки очищеного ананаса чи яблука (15 г). Окремо збиває 3 яйця із 100 г молока. Солить, перчить, додає на кінчику чайної ложки соду і вливає до овочево-фруктової суміші.

— Щоб омлет краще підійшов, ставте його в духовку, — радить Гончаров. — Так само можна приготувати морський омлет. Це легкий, корисний і смачний сніданок. У магазинах продаються набори з креветок, кальмарів та мідій. Відберіть із такого набору 70 грам, додайте кілька шматочків риби і підсмажте на вершковому маслі. Залийте начинку яйцями, збитими з молоком.

"Російський" сир на омлет не годиться

Омлет, фарширований кисломолочним сиром і родзинками, готує вдома шеф-кухар столичного кафе "Кулішна" (у музеї архітектури та побуту в Пирогові) 36-річна Алла Братченко. Два яйця збиває з молоком (30 г). Солить, додає до смаку цукор і виливає масу на сковорідку із жиром. Як тільки вона загусне, до середини викладає "фарш" — 40 г сиру та жменьку розмочених родзинок. Омлет загортає конвертиком. Із обох боків смажить до рум"яної шкоринки. А на стіл подає "швом" донизу.

Пані Алла готує омлет з грибами. Очищує від шкірки 100 г печериць, нарізає їх маленькими скибочками і смажить до готовності. Солить, заправляє чорним перцем і заливає омлетом. Ставить страву пектися в духовку.

— Омлети можна готувати з яблуками, апельсинами, бананами, полуницею та малиною і з будь-якими ягодами, — розповідає шеф-кухар ресторану "Царське село" (столична вул. Січневого повстання, 42/1) 35-річний Андрій Валенчук. Він у ресторанній кухні збирається готувати омлет з овочами та сиром. — Подрібнити фрукти або кинути їх ціленькими, підсмажити на вершковому маслі й залити збитою рідиною. Омлет виходить смачним, якщо його змастити джемом або медом.

Валенчук нарізає жовтий і червоний болгарський перець соломкою (300 г). Відрізає від помідора три кільця і підсмажує овочеву суміш. До маленької каструльки вбиває три яйця і додає 40 г молока "Бурьонка". Перчить, солить, додає трошки борошна й збиває міксером.

— Краще додавати білий перець, — шеф-кухар накриває сковорідку кришкою і ставить омлет у духовку. — Тоді колір у страви буде ніжний, жовто-білий. Сир візьміть жирніший: "Гауда", "Едем" чи "Голландський". Він краще плавиться. "Російський" на омлет не годиться.

Через 5 хв. Андрій дістає страву з духовки. Посипає сиром і дрібно нарізаним кропом. Згортає омлет навпіл — півмісяцем. Він вийшов повітряним, із сирним смаком. Із овочів найбільше відчувався перець.




Що додають в омлет

Іспанці готують омлетні "тапаски" (закуски). За основу беруть смажену на оливковій олії картоплю з цибулею. Приправляють часником, солодким перцем і заливають збитими яйцями.

Англійці роблять омлет із сиром, беконом, цибулею та перцем.

Італійці називають його "фріттатою". Смажать із сирною, овочевою, грибною, ковбасною начинками. Готують на маленькому вогні у духовці від 30 до 60 хв.

Японці готують "омурайсу". На оливковій олії смажать рис і заливають його збитим яйцем. Додають м"ясо птиці. Подають із кетчупом.

Таїландці готують омлет із м"ясом, овочами та бобовими. Страву приправляють рибним соусом. Вона у Таїланді дуже популярна.

Ярослав Салій смажить яєшню на трьох булках

24-річний Ярослав Салій ще на першому курсі столичного Національного авіаційного університету навчився готувати омлет на бутербродах.
— Раніше робив у мікрохвильовій печі гарячі бутерброди, але ними ніколи не наїдався, — розповідає Ярослав. — Почав до бутербродів смажити яйця. А потім вигадав яєшню на бутербродах.
Хлопець нарізає три шматки батона. На кожний викладає сир. Якщо є — ковбасу. Бутерброди викладає на змащену маслом сковорідку й смажить на середньому вогні. Через 3–4 хв. вибиває на бутерброди три яйця. Страву солить і перчить. Посипає нарізаною ковбасою і натертим сиром. Коли сир розплавиться, мастить омлет кетчупом та майонезом.

Зараз ви читаєте новину «Омлет добре підходить у духовці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути