понеділок, 12 травня 2008 14:52

Оладки зі шпинатом мають зелений колір

На столичних ринках з"явився молодий шпинат. Із його листям готують салати, варять борщі, ліплять вареники. Пакетик шпинату коштує від 3 грн.

Киянка Раїса Шульга, 47 років, замінює шпинатом листя салату.

— Під проточною водою перемиваю кожен листочок, — розповідає Шульга. — Потім відкидаю на друшляк, аби скапала вода.

Підсушене листя Раїса Шульга ріже тонкою соломкою і трохи переминає з сіллю. Додає зелену цибулю, кружальця свіжого огірка та скибочки помідора. Салат легенько перемішує і поливає жирною сметаною. Зверху кладе порізане тонкими пластинками яйце та гілочки кропу.

— Маю ще один рецепт чудового вітамінного салату, — продовжує жінка.

Раїса бере однакову кількість шпинату, щавлю, салату, листя молодої кропиви. Ретельно миє і дає воді стекти. Потім дрібно ріже й переминає з сіллю. Додає зелену цибулю і порізані кубиками варені яйця. Заправляє салат соняшниковою олією.

— Олію купую домашнього приготування, тоді салати смачні й запашні, — ковтає слину Шульга.

Дружина киянина 38-річного Миколи годує чоловіка оладками зі шпинатом.

— Зі шпинату Лія спочатку готує пюре, — каже Микола і відсовує козирок бежевої бейсболки набік. — Порізаний шпинат варить і проціджує крізь марлю. Вбиває у суміш кілька яєць, солить і вливає кефір. Додає борошна та замішує звичайне тісто. Особливо смачні зелені оладки з жирнючою сметаною.

Вареники зі шпинатом ліпить киянка Марина Кисельова, 20 років. Тісто жінка замішує як на звичайні вареники, але розкачує його якомога тонше.

— Тоді крізь тісто проглядатимуть зелені листочки шпинату, — пояснює Марина. На столичному ринку Виноградар жінка купує овочі. У руках тримає два пакети з городиною. — Але найбільше я люблю запіканку зі шпинатом. Мене її навчила готувати мати Любов Валентинівна.

Для запіканки Кисельова спочатку готує шпинатне пюре. Помите листя варить до м"якості у невеликій кількості води і подрібнює блендером. У пюре додає розмочений у молоці й розтертий із сирими жовтками білий хліб. Перемішує і вливає розтоплене вершкове масло.

— Найважливіший момент — влити збиті білки, — додає жінка. — Тісто має бути легким і пухким. Одразу розкладаю його у змазані форми і ставлю у розігріту духовку.

За годину Марина виймає запіканку з духовки, ріже і подає на стіл. Страва має салатовий колір.

Киянка Ганна Петрова, 19 років, зі шпинатом готує яєчню. Щоб зелень не була твердою, жінка кілька хвилин відварює її у підсоленій воді. Листя злегка віджимає і кладе на розігріту з олією пательню. За хвилину заливає зелень збитим яйцем, посипає тертим сиром і накриває кришкою. Додає кріп і петрушку. Їсть яєчню гарячою.



Що потрібно

Для запіканки беруть 500 г шпинату, 250 г білого хліба, 1 склянку молока, 3 яйця,  2 ст. ложки вершкового масла, 2 ч. ложки цукру.


Зелень із лимоном заміняє щавель

Шпинат походить із Персії. Його використовують в усіх кухнях світу. Він корисний і добре поєднується з іншими продуктами. У XVI ст. шпинат готували з цукром, використовували як проносне. Зелень їдять також сирою.
— На ринку вибираю шпинат насиченого зеленого кольору, — каже киянка Валерія Михайлова, 60 років. — Дивлюсь, щоб листя було соковите і не в"яле.
Жінка зберігає шпинат у холодильнику, загортає його у вологу серветку. Більше 2-3 днів не тримає.
— Якщо зеленого щавлю на ринку ще не продають, замінюю його шпинатом, — зауважує Михайлова. — Для цього зелень змішую зі щойно вичавленим соком лимона.

Зараз ви читаєте новину «Оладки зі шпинатом мають зелений колір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі