На столичних ринках з"явився молодий шпинат. Із його листям готують салати, варять борщі, ліплять вареники. Пакетик шпинату коштує від 3 грн.
Киянка Раїса Шульга, 47 років, замінює шпинатом листя салату.
— Під проточною водою перемиваю кожен листочок, — розповідає Шульга. — Потім відкидаю на друшляк, аби скапала вода.
Підсушене листя Раїса Шульга ріже тонкою соломкою і трохи переминає з сіллю. Додає зелену цибулю, кружальця свіжого огірка та скибочки помідора. Салат легенько перемішує і поливає жирною сметаною. Зверху кладе порізане тонкими пластинками яйце та гілочки кропу.
— Маю ще один рецепт чудового вітамінного салату, — продовжує жінка.
Раїса бере однакову кількість шпинату, щавлю, салату, листя молодої кропиви. Ретельно миє і дає воді стекти. Потім дрібно ріже й переминає з сіллю. Додає зелену цибулю і порізані кубиками варені яйця. Заправляє салат соняшниковою олією.
— Олію купую домашнього приготування, тоді салати смачні й запашні, — ковтає слину Шульга.
Дружина киянина 38-річного Миколи годує чоловіка оладками зі шпинатом.
— Зі шпинату Лія спочатку готує пюре, — каже Микола і відсовує козирок бежевої бейсболки набік. — Порізаний шпинат варить і проціджує крізь марлю. Вбиває у суміш кілька яєць, солить і вливає кефір. Додає борошна та замішує звичайне тісто. Особливо смачні зелені оладки з жирнючою сметаною.
Вареники зі шпинатом ліпить киянка Марина Кисельова, 20 років. Тісто жінка замішує як на звичайні вареники, але розкачує його якомога тонше.
— Тоді крізь тісто проглядатимуть зелені листочки шпинату, — пояснює Марина. На столичному ринку Виноградар жінка купує овочі. У руках тримає два пакети з городиною. — Але найбільше я люблю запіканку зі шпинатом. Мене її навчила готувати мати Любов Валентинівна.
Для запіканки Кисельова спочатку готує шпинатне пюре. Помите листя варить до м"якості у невеликій кількості води і подрібнює блендером. У пюре додає розмочений у молоці й розтертий із сирими жовтками білий хліб. Перемішує і вливає розтоплене вершкове масло.
— Найважливіший момент — влити збиті білки, — додає жінка. — Тісто має бути легким і пухким. Одразу розкладаю його у змазані форми і ставлю у розігріту духовку.
За годину Марина виймає запіканку з духовки, ріже і подає на стіл. Страва має салатовий колір.
Киянка Ганна Петрова, 19 років, зі шпинатом готує яєчню. Щоб зелень не була твердою, жінка кілька хвилин відварює її у підсоленій воді. Листя злегка віджимає і кладе на розігріту з олією пательню. За хвилину заливає зелень збитим яйцем, посипає тертим сиром і накриває кришкою. Додає кріп і петрушку. Їсть яєчню гарячою.
Для запіканки беруть 500 г шпинату, 250 г білого хліба, 1 склянку молока, 3 яйця, 2 ст. ложки вершкового масла, 2 ч. ложки цукру.
Зелень із лимоном заміняє щавель
Шпинат походить із Персії. Його використовують в усіх кухнях світу. Він корисний і добре поєднується з іншими продуктами. У XVI ст. шпинат готували з цукром, використовували як проносне. Зелень їдять також сирою.
— На ринку вибираю шпинат насиченого зеленого кольору, — каже киянка Валерія Михайлова, 60 років. — Дивлюсь, щоб листя було соковите і не в"яле.
Жінка зберігає шпинат у холодильнику, загортає його у вологу серветку. Більше 2-3 днів не тримає.
— Якщо зеленого щавлю на ринку ще не продають, замінюю його шпинатом, — зауважує Михайлова. — Для цього зелень змішую зі щойно вичавленим соком лимона.
Коментарі