— Наприкінці вересня обриваю кущ чорноплідної горобини й одразу готую з ягід настоянку. Вона м'яко дурманить, — розповідає Юлія Рикун, 60 років, із села Кармалюківка Балтського району Одеської області.
Мию кілограм чорної горобини і 200 листків вишні. Вони надають терпкий вишневий аромат. Наливаю пів літра води, доводжу до кипіння і варю на повільному вогні 15 хвилин. Охолоджую пів години і проціджую крізь два шари марлі. Знову доводжу до кипіння і вимикаю вогонь. Всипаю 500 грамів цукру і додаю сік з одного лимона. Туди ж наливаю літр горілки. Напій охолоджую і переношу в погріб. Там у темряві настоянка дозріває місяць.
Є ще простіший варіант. Подрібнені ягоди треба засипати цукром, накрити марлею і настояти два дні в темному місці з кімнатною температурою. Потім налити горілку й залишити в погребі. Але без листків вишні виходить не такий насичений смак.
Коментарі