вівторок, 02 жовтня 2007 14:10

Надія Стрельцова щодня готує іншу страву з капусти

Киянка Надія Стрельцова, 55 років, у неділю на базарі біля метро Лісова купила дві великі білокачанні капустини й маленьку червону. Цілий тиждень вона готуватиме з них різні страви. Купленого вистачить до наступних вихідних.

— Донька з чоловіком люблять капустяні страви, — розповідає Надія Володимирівна. У жінки коротка стрижка, вона одягнута у джинси й темну сорочку. — Особливо їм подобається, коли я вигадую щось нове. Я на пенсії, то часу на це вистачає.

У понеділок на сніданок Стрельцова варила зелений борщ. У бульйон зі свининою додала порізану картоплю, пошинковану капусту, терту моркву, кілька цілих маленьких цибулин. За 5 хв до готовності поклала щавель із зеленню.

— Вариться цей борщ швидко, овочі нарізаю та натираю звечора, — веде далі Надія Володимирівна.

"Лелече гніздо" жінка готувала у вівторок. Цю страву вона вигадала сама. Головна особливість — в оформленні. Стрельцова смажить на олії пошинковану капусту з морквою і цибулею. У кінці додає ложку томатного соусу і посмажені дрібні шампіньйони.

— У смажену капусту крім солі обов"язково додаю ложечку цукру. Роблю це, коли на кухні нікого немає. Бо чоловік, як побачить, накричить і не їстиме, — шепоче киянка.

Капусту жінка викладає на тарілці у формі великого гнізда. У середину кладе дві тушковані курячі гомілки. Прикрашає смужками червоного болгарського перцю.

— Рецепт цього салату вичитала в якійсь газеті, тепер часто його готую, — жінка поправляє зачіску. — Він виходить світлим, то в сім"ї назвали його "Сніжок". Салат смакує як окрема страва.

У смажену капусту обов"язково додаю ложечку цукру

Надія Володимирівна тонко ріже капусту, мне руками. На півкілограма бере п"ять ложок відвареного рису. Додає порізані кубиками три яйця. Усе солить і перемішує з майонезом. Зверху "Сніжок" посипає подрібненими кропом і петрушкою.

Сьогодні на вечерю у Стрельцових будуть ліниві голубці. Їх Надія Володимирівна готує так: півкілограма м"ясного фаршу перемішує з засмажкою — по дві великі цибулини і морквини. Склянку рису варить до напівготовності і разом із дрібно порізаною капустою додає до фаршу. Викладає у гусятницю, заливає 1 л підсоленої води і ставить тушкуватися на маленькому вогні.

— З водою можу розвести ложку томату, — додає жінка. — Іноді для різноманіття ліниві голубці смажу. Тоді з отриманого фаршу з капустою руками формую котлети, обкачую у борошні чи сухарях. Щоб капуста стала м"якою, смажу під закритою кришкою.

З червоної капусти Стрельцова у четвер приготує салат "Світлячок". У дрібно пошатковану і перетерту з сіллю капусту киянка додає порізані яйця, цибулину й мариновані гриби. Салат заправляє майонезом.

— Якщо перед заправкою салат залишити на годину, яйця й цибуля наберуться кольору капусти. Будуть "світити" у майонезі, наче світлячки вночі, — ділиться Надія Володимирівна. — А у п"ятницю почастую своїх пшоном з капустою у клярі.

Качан капусти жінка відварює у підсоленій воді. Розбирає його на листки. Щоб стекла вода, залишає на кілька хвилин на друшляку. На листках вирізає потовщення, скручує  конвертиком, обмокує у клярі і смажить на розігрітій сковорідці.

У суботу Надія Володимирівна приготує традиційний український борщ.

Зараз ви читаєте новину «Надія Стрельцова щодня готує іншу страву з капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі