четвер, 22 листопада 2007 14:18

На весіллі в Галиці з"їли тридцять літрів капусняку

Автор: фото: Ірина ШУРИГА
  Племінники нареченого Сергія Фігури 7-річний Владислав і 4-річна Аліна приїхали на весілля дядька з Чернігова. Хлопець куштує салат ”Мімоза”
Племінники нареченого Сергія Фігури 7-річний Владислав і 4-річна Аліна приїхали на весілля дядька з Чернігова. Хлопець куштує салат ”Мімоза”

О  пів на шосту вечора село Галиця Ніжинського району на Чернігівщині вже спить. На вулицях — ані душі. Лише де-не-де світяться вікна. А на подвір"ї родини Фігур горить світло. Там готуються до весілля молодшого сина Сергія. Салати накришені, голубці покручені, котлети і "хвости" посмажені.

— Усі страви готуємо в п"ятницю, на суботу залишиться м"ясна нарізка й бутерброди намазати. Будуть зі шпротами, печінковим паштетом і сумішшю з натертого масла, часнику, кетчупу й майонезу, — каже мати нареченого Ольга Іванівна, 54 роки. На невисокій жінці — хустка і картатий фартух. Вона тре яйця на салат "Мімоза". — На п"ятдесят гостей розраховуємо. Гулятимемо весілля два–три дні, а то, може, й на тиждень розтягнеться.

Веранда заставлена великими мисками та каструлями з готовими стравами. На підвіконні чекають завтрашньої церемонії букети з троянд і хризантем. У кутку кімнати — велика алюмінієва миска й відро з начищеною картоплею. У чавунах тушкується м"ясо. Усе варять у печі. Газ у село провели, але будинки до мережі не під"єднали.

— Бабуся онукові свинку заколола, центнерів на два. Тут маленьких не годують, одинадцять місяців її ростила, — намазує ложкою майонез на "Мімозу" хрещена Надія Росомаха, 54 роки. На високому столі — зо два десятки тарілок із рибним салатом. Окрім неї, вісім господинь допомагали готувати.

Раніше Надія Миколаївна працювала кухаркою у сільському кафе "Галичанка", а Ольга Іванівна — у шкільній їдальні. Їх майже на всі весілля кликали готувати.

— Десь п"ятдесят весіль справили точно, — уточнює Росомаха, поправляючи синю хустину.

— На своєму кутку звуть готувати, й родичі завжди кличуть, — додає Ольга Іванівна. — Молодші були, то багато бігали. Тепер же весілля у селі — рідкість.

— Спитайте, яку в них смачну капусту варять, — докидає тітка нареченого 55-річна Лариса Іванівна, яка приїхала з іншого кінця Чернігівщини — Новгорода-Сіверського.

— Та зараз нашинкуємо капусту, щоб завтра не витрачати часу, — каже Ольга Іванівна, виносячи тарілки з салатом у холодну веранду. Вона звільняє стіл для наступної страви.

Рисова каша  мліє в печі з вершковим маслом і цукром

Капусняк у Галиці й сусідніх селах готують на всі свята. Надія Миколаївна дрібно шинкує капусту й наповнює два 15-літрові чавуни — у кожному виходить більш як половина. Наступного дня додає півлітрову банку пшона з гіркою, кладе почищену цілу картоплю і шматки м"яса. Кидає лаврового листа, сіль, заливає до верху водою і ставить у піч. Як картопля звариться, витягає її, товче, змішує зі смаженими цибулею, морквою, томатом і висипає назад у чавун. Капусняк вариться не менш ніж 2 год. У Фігур він мліє у печі до обіду.

— От побачиш, як швидко на весіллі розмітатимуть його, — веде далі мати нареченого. — На могорич (сватання. — "ГПУ") капусти не було, й капусняку не готували. То наче й не свято було.

Ще одна страва, без якої в селі нема свята, — рисова каша з родзинками. У печі рис мліє з вершковим маслом і цукром до кремового кольору. Перед подачею до столу його посипали розмоченими родзинками.

Подавали на весіллі голубці по-естонськи. Їх скрутила на два 15-літрові чавуни сусідка Ольга Роговинська, 61 рік. Вона навчилася готувати такі в Естонії.

— Півдня сусідка крутила голубці — малюсінькі, отакусенькі, — сестра нареченого чернігівчанка Олена Киричанська, 30 років, показує півпальця. — У свинячий фарш кидала неварений рис і багато засмажки.

Голубці по-естонськи тушкують у великій кількості води. Рис має розваритися, а капуста стати м"якою.

Олена обережно дістає з блискучого від жиру чавуна цілу нечищену цибулю. Її кидають у холодець, коли той вариться, для гарного кольору. Хрещена розкладає м"ясо без кісток у миски. Заливає прозорим світло-коричневим бульйоном. За ніч страва застигне й покриється тонкою плівкою жиру.

Холодець жінки ставлять у коридорі поруч із 25 тарілками салату "Часничиха".

— Для цього салату тру на тертушці з великими отворами плавлений сир, масло, яйця, поверх — давлений часник, — веде далі Ольга Іванівна, замочуючи в гарячій воді чорнослив без кісточок. — Майонезом змазую нижній і верхній шар салату.

Доки м"якне чорнослив, жінки розколюють волоські горіхи. Фігури насушили їх великий пакет. Горіх росте в них під вікном на подвір"ї.

Олена ріже маленькими шматочками чорнослив і додає подрібнені горіхи. У пластмасовій мисці заливає їх збитою з цукром сметаною.

— Негри в молоці, — сміється жінка, дивлячись на десерт.

Столи й лави з дощок накрили в залі та спальні, з якої винесли меблі. Кімнати прикрасили повітряними кульками й купленими весільними плакатами.

Першого дня в домі жениха гуляли старші. О 19.00 приїхали молодята Сергій та Юля, які після укладання шлюбу у Галицькій сільраді гуляли з молоддю у батьків нареченої в сусідньому селі Вікторівка. У неділю молодь святкувала в Галиці, а переряджені сусіди й родичі нареченого поїхали в гості.

— Поїдемо перевірити сараї, чи багату невістку наш галицький хлопець узяв, — сміються "міліціонер" у кашкеті з чорними вусами, намальованими сажею з печі, й "лікарка" з червоними хрестами на щоках.

Зараз ви читаєте новину «На весіллі в Галиці з"їли тридцять літрів капусняку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі