понеділок, 14 вересня 2020 07:46

"На свята готую ошийок, у будень — кроля чи курятину"

Автор: WWW.MEDIASOLE.RU
  Ошийок маринують у томатній пасті й соєвому соусі. Запікають із половинками слив і подрібненими волоськими горіхами
Ошийок маринують у томатній пасті й соєвому соусі. Запікають із половинками слив і подрібненими волоськими горіхами

— Від слив м'ясо розмліває на нитки. Фрукти віддають соковитість і кислинку, — розповідає Інна Киричок, 30 років, із Житомира. — Цілу полицю в морозилці забиваю плодами, бо часто запікаю м'ясо. На свята готую ошийок, а в будень — кроля чи курятину.

Мию 1,5 кілограма свинини і роблю з десяток надрізів. Для маринаду змішую дві столові ложки томатної пасти, 50 мілілітрів соєвого соусу, по половині чайної ложки меленого коріандру, паприки та чорного меленого перцю. Вкидаю по дрібці солі та цукру. У маринаді свинина лежить годину в холодильнику. Тоді ріжу навпіл 300 грамів слив. Напихаю у розрізи на ошийку. Решту слив кладу в рукав для запікання. До них засовую свинину і жменю подрібнених волоських горіхів. Запікаю годину за температури 180 градусів.

Для соусу подрібнюю цибулю, два зубці часнику та корінь імбиру на 4–5 сантиметрів. Смажу в сотейнику до прозорості цибулі. Всипаю 70 грамів цукру. Додаю 100 грамів подрібнених слив без кісток і зелене яблуко, порізане четвертинками. Червоні чи жовті сорти не підходять. Бо тут фрукти потрібні для соковитості, а не солодкості. Присмачую паличкою кориці, дрібкою меленого духмяного перцю та половиною чайної ложки солі. Наливаю 20 мілілітрів яблучного оцту і чарку води. Тримаю соус на малому вогні 40 хвилин, доки всі інгредієнти не розваряться. Потім збиваю масу блендером. Запечене м'ясо ріжу шматками завтовшки по 3 сантиметри й подаю із соусом.

Батьки тримають кролів, тому часто маємо свіже м'ясо. Зі сливами воно виходить ніжне та соковите.

Ріжу на шматки пів тушки кроля і обкачую у борошні. Смажу на олії до золотистої скоринки. Знімаю на тарілку, а в ту саму сковороду наливаю пів склянки червоного вина. Доводжу до кипіння, додаю дві бруньки гвоздики. Форму для запікання змащую олією. Сюди ріжу цибулю півкільцями. Дрібню три зубці часнику та 200 грамів слив. Викладаю кроля і заливаю вином зі сковороди. Накриваю фольгою і ставлю пектися на 30–40 хвилин.

Із курятини вибираю для запікання гомілки. Вони соковитіші, ніж філе. А сливи утворюють фруктову скоринку.

Роблю спочатку маринад із чайної ложки меду, двох столових ложок соєвого соусу. Додаю по чайній ложці приправи хмелі-сунелі та карі. Вичавлюю пресом два зубці часнику і додаю три гілки чебрецю. На годину в маринаді залишаю кілограм гомілок. У деко викладаю соковиту "подушку" з кілець цибулі та 10 слив, розрізаних наполовину. Їх кладу шкіркою вниз. Поверх — курячі гомілки. Поливаю маринадом. Солю та перчу за смаком і накриваю фольгою. Печу 20 хвилин за температури 180 градусів. Знімаю фольгу і готую ще 15 хвилин, доки курка не підрум'яниться.

Соус кип'ятять дві хвилини

— Зі слив роблю універсальний соус. Із ним можна подавати і м'ясо, і рибу, — розповідає киянка 41-річна Поліна Винокурова.

— Доводжу до кипіння кілограм жовтих слив у літрі води. Тоді зменшую вогонь і залишаю їх мліти ще на 15 хвилин. За цей час має відстати шкірка від плодів. Їх перетираю на ситі, а кістки викидаю. Додаю пучок порізаної петрушки та три роздавлені зубці часнику. Подрібнюю гостру перчину. Додаю дві столові ложки цукру, дрібку солі і столову ложку лимонного соку. Наливаю 50 мілілітрів води і доводжу до кипіння. Знімаю піну і готую 2 хвилини. Має годину постояти перед подачею, щоб змішалися смаки. Соус можна перелити в стерилізовані банки й закатати кришками на зиму.

Зараз ви читаєте новину «"На свята готую ошийок, у будень — кроля чи курятину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі