"Картопля з м"ясом на столі — значить, у родині свято, — каже киянка Анастасія Собко, 56 років. Жінка купує на столичному ринку Нивки 5 кг бульб. — Апетитно запечена картопля затьмарить собою будь-який салат чи ковбасу".
Для своєї фірмової картопляної страви Собко бере із півкілограма нежирної свинини і ріже її соломкою. М"ясо викладає на змащене олією глибоке деко. На нього — кілька порізаних кубиками цибулин. Солить, перчить і покриває картоплею.
— Картоплі треба багатенько, — пояснює. — Її шар має бути в півтора чи вдвічі більшим за м"ясний.
Верх картоплі посипає тертим сиром і щедро змащує майонезом. У кожен кут дека ллє трішки підсоленої води. Страву ставить у духовку запікатися. За годину картоплю гарячою подає до столу.
— У мене противень невеликий і чистий, то подаю картоплю прямо в ньому. Страву накладають у тарілочки, не перемішують. Темний шар — м"ясо, білий із картоплі й золотиста кірочка — смачно виглядають.
Анастасія Антонівна каже, що її невістка модернізувала цей рецепт.
— І назвала ще так крикливо "Картопля по-царськи". Вона завжди викрикує це перед тим, як ставить на стіл картоплю. Назва привертає увагу — і страва розходиться "на ура".
Собко зауважує, що "Картоплю по-царськи" невістка готує із грибами або із м"ясом. На них шарами кладе порізані півкільцями цибулю і моркву, розмочену в теплій воді сушку з яблук і родзинок. Далі — тонко порізану півколами картоплю і ллє півчашки соленої води. Верх притрушує сиром, змащує майонезом і ставить у духовку запікати.
Солодкуваті яблука доповнюють смак свинини
— Здавалося б, м"ясо і сушка зовсім несумісні. А ні! Виходить дуже смачно: солодкуваті яблука із родзинками вдало доповнюють смак свинини і картоплі.
Киянка Світлана Савельєва, 66 років, готує рожеву картоплю. Очищені цілі бульби жінка варить до готовності в підсоленій воді. Далі зливає із них воду і на 5 хв. заливає гарячою червоною рідиною.
— Для цього настоюю в кип"яченій воді смужки червоного буряка, — пояснює. — А ще краще — вичавити із буряка сік і трішки розвести водою.
Пофарбовану картоплю Світлана Серафимівна розрізає навпіл. Половинки викладає на таріль, у кожну кладе по кубику вершкового масла. Посипає подрібненою зеленню.
— Картопля виглядає дуже гарно — біла серединка із рожевими краями, — додає Світлана.
27-річна Марина Вільянська зі столиці картоплю фарширує грибами.
— Бульби варю почищеними і цілими до напівготовності, — каже. — Щойно охолонуть, обережно вирізаю серединку і начиняю подрібненими грибами із вареним яйцем, петрушкою, смаженою цибулею і сухарями.
Зауважує, що можна взяти будь-які гриби. Свіжі Марина смажить, сухі — варить. Готові подрібнює.
— Фаршировані бульби щільно ставлю в неглибоку каструлю розрізом доверху. Тепер їх до середини можна залити грибним бульйоном і доварювати на вогні під кришкою. Або додати масла і запекти в духовці.
Коментарі