понеділок, 09 квітня 2007 16:26

На сальтисон м"ясо ріжуть дрібно

Автор: фото: REUTERS/Alex Grimm
  Сальтисон — свинячий шлунок, начинений м’ясом, картоплею та спеціями — переміг на міжнародному конкурсі кулінарного мистецтва в німецькому місті Ландау. Страву нарізають тонкими шматочками
Сальтисон — свинячий шлунок, начинений м’ясом, картоплею та спеціями — переміг на міжнародному конкурсі кулінарного мистецтва в німецькому місті Ландау. Страву нарізають тонкими шматочками

65-річна Ольга Олійник торгує телятиною в Києві, на стихійному ринку біля станції метро Політехнічний інститут. Приїжджає з райцентру Калинівка, що на Вінниччині. Ольга Василівна розповіла, як приготувати сальтисон.

Свинячу голову треба промити й залити на ніч холодною водою. Вуха, сало обрізає ножем. Череп рубає сокирою на великі частини. Варить їх у солоній воді з лавровим листям. За годину охолоджує та виймає кістки. М"ясо, сало й хрящі з голови ріже невеликими шматочками — як овочі на вінегрет. Додає часник, лаврове листя та перець.

— Цим м"ясом начиняю свинячий шлунок. Промиваю його щонайменше тричі в теплій солоній воді. Руками розтираю, а ножем зішкрябую тонку плівку. Бо з нею сальтисон буде гірким, — каже жінка.

Начиняє шлунок і зв"язує ниткою. Добре напалює піч. Ставить сальтисон на півтори години у жар. Потім гарячим кладе під прес — великий камінь. Начинка стає однорідною масою. Коли сальтисон охолоне, він готовий.

Зараз ви читаєте новину «На сальтисон м"ясо ріжуть дрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі