четвер, 17 травня 2007 17:57

На літр кульбабового меду треба триста квіток

21-річна Вікторія Лебедєва з Новгорода-Сіверського на Чернігівщині варить джем із кульбаб.

— Хто пробує його, кажуть: смачний у тебе ранній мед, — розповідає Віка. — Пояснюю, що то не мед, а варення з бур"яну. Не вірять.

На літр джему треба 300 квіточок кульбаби, 1 кг цукру, дві склянки води, половинка лимона або пів чайної ложки лимонної кислоти.

Віка нарвала за містом на полі кульок кульбаб. Відрахувала з них триста. Каже, якщо покласти більше квіток, то треба додавати більше й інших компонентів.

— Жовті пелюстки кульбаб відділяю від зеленої частинки, — дівчина розриває квітки. — У зелені гірке молочко. Не можна, щоб воно попало у джем.

Вікторія ретельно миє квітки холодною водою. Ще раз перебирає жовту суміш. Залишає у друшляку, щоб стекла вода.

— Тепер зваримо сироп, — наливає у каструлю воду, сипле цукор. Доводить до кипіння, весь час помішує. У киплячий сироп повільно ложкою опускає кульбаби. — Це все варимо 20 хвилин, — Віка зменшує вогонь і накриває каструлю кришкою. — За 2–3 хвилини до закінчення варіння в сироп треба додати лимон або лимонну кислоту, — шукає на полиці пакетик із лимонною кислотою, набирає півложки й висипає у каструлю. Через три хвилини знімає сироп із вогню. — Цю масу залишаємо так на добу. А наступного дня віджимаємо її у марлі або пропускаємо кілька разів через сито.

Кульбабовий сироп знову варять, помішуючи, 20 хв. Виходить літр густого й прозорого варення. Його можна закатати в банки. Але зберігається не довго — кульбабовий джем кристалізується.

— Треба точно дотримуватися рецепта, — каже Вікторія. — Бо двічі робила на око — кульбабовий мед не виходив, хоч плач.

Зараз ви читаєте новину «На літр кульбабового меду треба триста квіток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі