21-річна Вікторія Лебедєва з Новгорода-Сіверського на Чернігівщині варить джем із кульбаб.
— Хто пробує його, кажуть: смачний у тебе ранній мед, — розповідає Віка. — Пояснюю, що то не мед, а варення з бур"яну. Не вірять.
На літр джему треба 300 квіточок кульбаби, 1 кг цукру, дві склянки води, половинка лимона або пів чайної ложки лимонної кислоти.
Віка нарвала за містом на полі кульок кульбаб. Відрахувала з них триста. Каже, якщо покласти більше квіток, то треба додавати більше й інших компонентів.
— Жовті пелюстки кульбаб відділяю від зеленої частинки, — дівчина розриває квітки. — У зелені гірке молочко. Не можна, щоб воно попало у джем.
Вікторія ретельно миє квітки холодною водою. Ще раз перебирає жовту суміш. Залишає у друшляку, щоб стекла вода.
— Тепер зваримо сироп, — наливає у каструлю воду, сипле цукор. Доводить до кипіння, весь час помішує. У киплячий сироп повільно ложкою опускає кульбаби. — Це все варимо 20 хвилин, — Віка зменшує вогонь і накриває каструлю кришкою. — За 2–3 хвилини до закінчення варіння в сироп треба додати лимон або лимонну кислоту, — шукає на полиці пакетик із лимонною кислотою, набирає півложки й висипає у каструлю. Через три хвилини знімає сироп із вогню. — Цю масу залишаємо так на добу. А наступного дня віджимаємо її у марлі або пропускаємо кілька разів через сито.
Кульбабовий сироп знову варять, помішуючи, 20 хв. Виходить літр густого й прозорого варення. Його можна закатати в банки. Але зберігається не довго — кульбабовий джем кристалізується.
— Треба точно дотримуватися рецепта, — каже Вікторія. — Бо двічі робила на око — кульбабовий мед не виходив, хоч плач.
Коментарі