понеділок, 16 вересня 2019 07:35

М'ясо по-бургундськи готують у вині

Автор: CAFEDELITES.COM
  Яловичина по-бургундськи — традиційна французька страва. Щоб м’ясо було ніжним, його ніч маринують у вині з травами. Тушкують із цибулею та морквою
Яловичина по-бургундськи — традиційна французька страва. Щоб м’ясо було ніжним, його ніч маринують у вині з травами. Тушкують із цибулею та морквою

— Яловичина по-бургундськи — звучить гарно, а готується просто. Це французька страва, де основою є овочі та дуже ніжне м'ясо. Вино його буквально розриває на волокна, — розповідає Євгенія Клівода, 50 років, із села Микитинці Івано-­Франківської області. — Вишуканості смаку додають спеції. Їх кидаю сміливо.

Промиває 1 кг яловичини й нарізує великими шматками. Чистить і ріже пів­кільцями цибулину. Пропускає через прес чотири зубчики часнику. Додає дрібку подрібненої петрушки, гілку чебрецю та шість-сім горошин чорного перцю. Наливає 0,7 л червоного сухого вина. Все перемішує та залишає м'ясо маринуватися на ніч.

— Було, що забула про м'ясо на добу. Від тривалого маринування яловичина аж розімліла потім у каструлі. Тому й готувалася швидше.

Вранці ріже 150 г бекону й обсмажує до скоринки. Виймає на тарілку. А на його місці смажить мариноване м'ясо. Сипле 1 ст. л. борошна і перемішує. Вимикає вогонь через 2–3 хв. Яловичину з беконом перекладає в сотейник. Цідить маринад і заливає ним м'ясо. Ставить на повільний вогонь на 1 год. Тоді чистить і ріже моркву такими ж кубиками, як м'ясо. Смажить до золотистої скоринки.

— Моркви зайвої не буває. Додає ситності, бо ж картоплі в страві немає. А готується одночасно й гарнір. Морква виходить смачніша, якщо смажити її на суміші олії та вершкового масла. Змішую по 50 грамів. Після приготування моркву викладаю обережно, щоб олія залишилася в сковороді. На ній ще пізніше цибулю смажу.

Кладе моркву до м'яса і тушкує 20 хв. Тоді ріже чотири цибулини-шалот, навпіл — півкілограма печериць. Їх підсмажує, додає до решти продуктів. Тушкує ще 20 хв. Куштує, чи розм'якла яловичина. Посипає сіллю за смаком наприкінці приготування, щоб м'ясо не стало жорстке.

— Яких тільки не пробувала варіантів цієї страви. А найбільше подобається мій, класичний. Хто перець гострий кришить, хто зелений горошок із кукурудзою навалює. Від них тільки виходить каша. Не витримують таке довге тушкування. Овочі всі мають бути крупні й за смаком нейтральні, щоб не відтіняти смак м'яса.

М'ясну печеню тушкують із білими грибами

— Восени не знаю, куди діти гриби. Роблю з ними м'ясну печеню, — розповідає Ілона Сетало, 40 років, із міста Миколаїв Львівської області.

Нарізує великими кубиками 500 г яловичини чи свинини. Обсмажує по 5 хв. із кожного боку. Тим часом ріже шість цибулин-шалот і додає до м'яса. Коли вона підзолотиться, знімає все в тарілку. На цій сковороді смажить 0,5 кг крупно порізаних білих грибів. Готує 15 хв. на середньому вогні. Насипає 1 ст. л. борошна, перемішує. Наливає склянку м'ясного бульйону. Додає цибулю і яловичину. Сипле куркуму, мелений перець і сіль за смаком. Тушкує разом ще 10 хв.

Зараз ви читаєте новину «М'ясо по-бургундськи готують у вині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі