понеділок, 04 червня 2007 14:40

М"ясо для котлет по-французьки ріжуть кубиками

Котлети по-французьки 40-річна Наталія Шинкаренко з НовгородаСіверського на Чернігівщині готує з маринованого м"яса. Рецепт їй розповіла кума Марина.

— Прийшла до куми в гості, а вона щось цікаве смажить: для оладок — товсті, для котлет — тонкі, — розповідає Наталія. — Я спробувала — сподобалося. Тепер дві мої доньки — десятикласниця Олеся й студентка Марина — нормальних котлет не їдять. У котлетах по-французьки м"ясо мариноване, як для шашлику.

Наталя готує страву на кухні подруги-сусідки Марії Рубан, бо у квартирі Шинкаренків ремонт. У Марії Петрівни на підвіконні багато квітів, цвітуть фіалки.

— Наташа всіх сусідів навчила котлети по-французьки смажити, — усміхається Марія Петрівна. — Я хоч і кухар за професією, а такого не знала.

Наталія витягає з холодильника розморожене м"ясо, викладає на дерев"яну дощечку. Пояснює, що для котлет підійде свинина або молода м"яка яловичина.

— Якщо м"ясо буде з жирком, котлети вийдуть смачнішими, — ділиться жінка, зав"язуючи фартух. — Ріжемо його приблизно сантиметровими кубиками. Чим дрібніше, тим краще.

Майонез має бути не дуже кислим

Шинкаренко швидко нарізає свинину великим ножем, кладе у глибоку миску. Обчищає три великі цибулини й ріже крупно, як на літній салат. Пояснює, що цибулю можна дуже не дрібнити. Вона розм"якне в майонезі й не відчуватиметься у котлетах. У миску до м"яса та цибулі розбиває три яйця, насипає три повні столові ложки крохмалю. Солить і перчить. Добре перемішує. Додає майонез "Провансаль по-чернігівськи".

— Майонез має бути не дуже кислим, бо тоді й котлети вийдуть кислуваті, — застерігає жінка.

Густу масу зі шматочками м"яса Наталя ставить на годину в холодильник, аби промаринувалося.

— Наваримо до котлет картопляного пюре, — каже Марія Рубан. Вона миє в умивальнику картоплю. Наталія допомагає їй чистити бульбу.

За годину Наталя дістає з холодильника миску з м"ясом. Наливає у глибоку сковороду олії, нагріває її та ложкою викладає фарш.

— Смажимо як оладки, тільки трохи довше, — пояснює. Сковороду накриває кришкою.

Коли тарілка наповнилася котлетами, решту фаршу Шинкаренко ставить у холодильник.

— Тиждень може так простояти, — зауважує жінка. — Смак котлет не зміниться, а м"ясо більше промаринується.

До столу котлети по-французьки Наталія подає з картоплею-пюре. За смаком вони нагадують шашлик, хіба що не пахнуть димом. Шматочки м"яса м"які.

— На своє сорокаліття приготувала котлети по-французьки. Їх першими поїли, — сміється Наталія.




Що потрібно

1 кг свинини чи молодої яловичини,

3 великі цибулини,

3 яйця, 3 столові ложки крохмалю,

1,5 пачки майонезу, сіль,

чорний перець

Борошно треба додати перед смаженням

Киянка Віра Мішина, 76 років, свою коронну страву називає млинцями з курятини.
— Рецепт дуже просто запам"ятати. На 400 грамів курячого філе беремо всього по три: 3 столові ложки сметани, 3 столові ложки майонезу, 3 цибулини, 3 яєць. Сіль, перець — як кому подобається. Оце все замішую — і на ніч, на 12 годин, у холодильник. А вже зранку, перед смаженням, треба додати 3 столові ложки муки. Смажу млинчики на олії, — розповідає Мішина. — Рецепт простий і недорогий. Із тих 400 грамів дві тарілки млинців виходить — чималу родину можна нагодувати. Скільки жінки цей рецепт не брали, всі кажуть, що вдаються такі млинці. І не набридають.

Зараз ви читаєте новину «М"ясо для котлет по-французьки ріжуть кубиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі