понеділок, 15 лютого 2016 07:05

Медове тісто зберігається у холодильнику рік

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Імбирні пряники розписують глазур’ю із білка та цукрової пудри. Фарбують її соком моркви, буряку та шпинату
Імбирні пряники розписують глазур’ю із білка та цукрової пудри. Фарбують її соком моркви, буряку та шпинату

— До дня Валентина беруть сердечка, стріли, янголят. Пряники — чудовий дарунок, бо гарно, не дуже дорого і смачно, — каже вінничанка 45-річна Лариса Григорук. Випікає печиво на замовлення. Прикрашає різнокольоровою глазур'ю, квітами. Влаштовує майстер-класи для дітей.

Бере по 2 ч. л. кориці, кардамону, меленої гвоздики. По 1 ч. л. гвоздики, імбиру та дрібку чорного перцю. У каструлю кладе по склянці меду й цукру, 250 г вершкового масла, прянощі. Підігріває на середньому вогні. Коли масло розтопиться, масу перемішує, дає охолонути. Додає два яйця, 700 г борошна та 2 ч. л. соди. Замішує тісто. Загортає в харчову плівку, кладе в холодильник на добу.

— Головний секрет пряників у тому, що тісто має визріти в холоді. За цей час стане ароматним, набереться запаху спецій і меду. Може зберігатися рік у холодильнику, його консервує мед.

Дістає тісто з холодильника. Нагріває до кімнатної температури. Придавлює руками, викладає на пластикову чи дерев'яну дошку. По боках кладе два прості олівці. Накриває дошкою. По ній проводить качалкою.

— Завдяки двом дошкам тісто виходить рівне. Розкочую, щоб було товщиною 6 міліметрів. Тонкі пряники не матимуть насиченого смаку, — пояснює. — З тіста легко вирізати фігури.

Із порції тіста виходить 20 середніх пряників. Випікають їх 20 хв. за температури 180°С.

— Готується швидко. Треба дивитися, щоб не підгорів низ. Але якщо погано пропечеться, буде глевке.

Прикрашає глазур'ю. У неї додає натуральні барвники з моркви, буряка і шпинату.

— Ідеальна глазур — півтори склянки цукрової пудри, збиті з білком, — каже Лариса. — Зараз модно пекти пряники з двома шарами глазурі. Це коли на верхньому роблять ще один, який ніби нависає над пряником.

Глазур кладе в кондитерський мішок, прорізує дірку, малює. Можна взяти поліетиленовий пакет.

— Найбільший пряник, що виготовляла, важив 3,5 кілограма. Це було замовлення для мера одного з райцентрів. Пряник був у вигляді великого будинку з подвір'ям і парканом. Часто замовляють скриньки для молодят чи сердечка — щоб прикрасити весілля. Форму й вигляд придумую. Двох однакових пряників не робила.

Готові пряники — тверді. З часом стають м'якші й ароматніші. Зберігають їх у целофановій упаковці півроку.

Зараз ви читаєте новину «Медове тісто зберігається у холодильнику рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі