вівторок, 29 січня 2008 16:06

Марокканські мандарини за смаком схожі на грейпфрут

"На ринку дали скуштувати мандарини, вони були солодкі. Купила чотири кілограми, принесла додому. Спробували з дітьми — виявилися кислими, — ділиться киянка Євгенія Піско, 27 років. Огрядна жінка з прямим волоссям вибирає на столичному оптовому овочевому Троєщинському ринку фрукти. Там продають продукти оптом і  вроздріб. Висока продавчиня запевняє її, що мандарини справді солодкі. — Дивіться, бо даєте пробувати одні, а підсовуєте інші".

На базарі продають мандарини з Єгипту, Іспанії, Греції, Пакистану. Найбільше — з Грузії та Туреччини. Коштують у середньому 7 грн. Продавці пропонують куштувати фрукти.

— Кицуня, це турецька мінола — схрещені з апельсином мандарини, — пояснює продавчиня у в"язаній шапці й темно-зеленій куртці. На ціннику під яскраво-помаранчевим фруктом написано "не мандарини, а казка". Коштують 6 грн. — Вони з кислинкою, брехати не буду.

Схрещені з апельсинами мандарини зазвичай великі, кисло-солодкі, додає продавчиня Оксана Петрик, 37 років. Їх також везуть із Єгипту й Пакистану.

Найсмачніші грузинські мандарини, які дозріли на кущі

40-річна продавчиня Інна каже, що іспанські мандарини без кісточок і легко чистяться. У грецьких — кісточок найбільше. А марокканські — червоні всередині з яскравими прожилками. У їх смаку є щось від грейпфрута.

Із якої країни вони привезені, підкаже упаковка, говорить Петрик. По фрукту це визначити складно.

— Іспанські цитруси запаковані в ящики з картону та дерева, турецькі — у пластмасових, — 25-річний Віктор показує на чорні невисокі ящики з мандаринами по 10 грн. Чоловік продає фрукти поблизу речового ринку на Троєщині. — Грузинські постачальники фасують товар у великі ящики.

Віктор запевняє, що найсмачніші грузинські мандарини, які дозріли на кущі.

— Решту цитрусових оброблюють спеціальним газом, — додає чоловік. — У ньому мандарини довше зберігаються.

При вологій погоді на фруктах можна помітити щось схоже на плісняву.

— Це не плєсєнь, мандарини не гнилі, — пояснює продавчиня Інна. — Просто проявляється те, чим їх оброблювали.

Цитруси з Iспанії найсолодші

Щоб визначити, які мандарини найсмачніші, купую на ринку два види єгипетських, іспанські, турецькі та грузинські.
Яскраво-помаранчевий гібрид міноло з Єгипту відрізняється від решти мандаринів маленьким витягнутим кінчиком. Шкірка тонка, але міцна, чиститься погано. Легко розкладається на дольки. Без кісточок. На смак кислі й соковиті.
Єгипетський мандарин із товстенькою жовто-зеленою шкіркою теж погано чиститься. Він чималого розміру, з кислинкою та купою кісточок. Соку мало.
Оранжеві іспанські під тонкою пористою шкіркою мають  "чистий" цитрус без білих прожилок. Солодкі, аж приторні. У мандарині була одна кісточка.
Найлегше чистяться турецькі яскраво-оранжевого кольору. Мають кісточки. Ці мандарини теж солодкі.
Грузинські — жовто-зелені, невеликого розміру. Мають кісточки. Соковиті й кислуваті.


Мандарини смажать у пудрі

Харків"янин Олексій Пеньков майже рік живе в Південній Кореї. На своєму сайті чоловік поділився рецептом приготування смажених мандаринів.
— Почищений мандарин розламую на 3–4 частини, — пише Олексій. — Обвалюю їх у цукровій пудрі з товченим мигдалем і смажу у фритюрі.
Пеньков їсть їх гарячими.

Зараз ви читаєте новину «Марокканські мандарини за смаком схожі на грейпфрут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі