понеділок, 22 грудня 2008 16:10

Марія Чорній готує одночасно три страви з квасолі

"У нашій хаті всі пасуляники. І чоловік, і діти люблять страви з квасолі. Щотижня готую перші та другі страви з бобових, особливо зараз та у Великодній піст. Часто на столі маю по три квасолеві страви", — розповідає Марія Чорній, 35 років, із Мукачевого на Закарпатті.

Господиня бере літрову банку смугастої продовгуватої квасолі, перебирає, промиває. Заливає холодною водою і ставить варити на газову плиту.

— Аби квасоля добре зварилася і була м"якою, треба готувати на повільному вогні. Раніше квасолю замочувала звечора, але вона бабчилася, втрачала вигляд та й довго варилася — більше двох годин, — продовжує Чорній. — Серед старших жінок почула, що квасолю під час приготування треба калити. Кожні 15–20 хвилин доливаю в каструлю склянку-дві холодної води. За хвилин 40–50 квасоля готова. Солити треба тільки наприкінці, бо інакше затвердне і буде несмачна.

Додає, що квасоля під час приготування має бути вкрита водою, інакше шкірка потріскає, а квасолини будуть сухуваті й несмачні.

Родина Чорніїв за рік споживає до 20 кг квасолі. Щороку висаджують кілька кущів квасолі на півсотці городу. Решту купують на базарі за 8–10 грн/л.

— По десять літрів з"їдаємо в пости, упродовж року — п"ять. Квасолею замінюємо м"ясо. У ній багато білка. М"ясо купуємо на свята, на застілля.

За 45 хв. вона знімає із вогню каструлю з квасолею. Одну частину відсипає до миски, другу — до іншої каструлі, третю залишає. Її ставить знову на вогонь. Наливає з півлітра окропу. Пояснює, що готуватиме молочний суп.

— Підбивана пасуля в нас у почоті, — говорить. — Священик казав, що Пилипівка — не строгий піст, тому в суботу та неділю дозволяється їсти молочне.

Бульба і пасулька — наша годулька

Чорній виливає до каструлі з квасолею півлітра сметани. Дає закипіти. Додає 250 г кефіру, 0,5 л свіжого молока. Помішуючи пильнує, аби страва не збігла. За смаком додає солі. Після того як закипіло, за 3 хв. знімає з вогню.

— Три літри цього супу нам вистачить на вихідні, — розмірковує. Відсуває на край плити.  Бере іншу каструлю з квасолею. Каже, що готуватиме пісний суп — пасулю з капустою.

— Цей суп у нас також усі люблять, він готується швидко.

Чорній доливає до квасолі 3 л води, додає квашену капусту. Бере дві сковорідки. В одній смажить дрібно порізану цибулю на олії, в іншій — 2 ст. ложки пшеничного борошна. За 5 хв. усе перемішує. Додає 150 г води, розмішує, аби не було грудок. Дає закипіти. Засмажку висипає до супу. Кидає гіркого червоного перцю, лавровий листок. Усе доводить до кипіння.

— Коли готую із свіжої капусти, то додаю ложку томатної пасти, аби страва була кислуватою, — зазначає.

До третьої частини квасолі Марія Чорній додає цибулю, смажену на олії:

— Суха пасуля з олією буде на понеділок. Страви із пасулі будуть смачнішими, якщо постоять у холодному місці день-два. Суха квасоля з олією смакує із картоплею в мундирах і буряком із хроном, маринадами.

На обід Марія подає молочний квасолевий суп і картопляне пюре зі сметаною. До нього — мариновані овочі власного приготування.

— Бульба і пасулька — наша годулька, — усміхається. Із квасолею господиня готує ще вінегрет, пюре, колочену пасулю із часником, борщі, супи, салати, вареники, котлети.

Квасолини зберігає в целофанових пакетах і банках у холодильнику, морозильній камері.

— Якщо в холодильнику нема місця, то треба насипати квасолю в целофанові кульки і поставити на три доби в морозильну камеру, проморозити її. Пересипати до полотняної торбинки із цупкої матерії або до паперової. Тримати в сухому провітрюваному місці. Так можна зберігати й два роки.

Зараз ви читаєте новину «Марія Чорній готує одночасно три страви з квасолі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі