На головній вулиці селища Закопане у Польщі продають із лотків копчений овечий сир овальної форми — осципок. Його купують лижники, які прямують до підйомника на гору Губалувку. Залежно від маси і форми сир коштує від 2 до 5 злотих — це приблизно 4–10 грн. Найбільший важить 550 г.
— Для осципка горяни готують дерев"яну форму і обов"язково роблять овечий сир, — розповідає господиня одного із закопанських кемпінгів Марта Боболовіч, 26 років. — Витримують у солоній воді, а потім 12 днів коптять. Через те сирні еліпси переважно золотисті. Але бувають і некопчені білі — називаються бунци.
Жирність сиру — 35%. Місцеві кемпінги закуповують його у горян. Туристів пригощають перед лижнею з чаєм по-гуральськи — зі спиртом.
Поляки довго сперечалися із гірськими словаками, які виробляють схожий копчений сир, — оштепек. У травні цього року міністри Польщі та Словаччини підписали угоду, що осципок і оштепек — то відмінні продукти, бо відрізняються технологією приготування. Однак на вигляд вони однакові.
Коментарі