— Люблю робити домашні алкогольні напої, — каже 46-річний Микола Колесник із Полтави. — Нещодавно приготував настоянку з хрону. До класичного рецепту додав лимонний сік і гірчицю, вони пом'якшують смак напою.
Корінь хрону завбільшки 7–10 см чистить і натирає на тертці. Змішує у скляній банці 2 ст. л. лимонного соку і по 1 ч. л. меду та гірчиці в зернах.
— Засипаю в банку перетертий хрін і вливаю півлітра горілки, самогону або розведеного спирту. Щільно закриваю, добре струшую банку. Ставлю в темне тепле місце. Залишаю на три-чотири дні.
Раз на добу струшує банку.
— Отриману настойку профільтровую через марлю, а потім ще проціджую через шар вати, переливаю у скляну пляшку і закупорюю. Домашня хріновуха має легкий жовтуватий колір і приємний аромат. Зберігають її якнайдалі від прямого сонячного проміння в герметично закритій пляшці до трьох років. Напій буде міцністю 36–38 градусів.
Коментарі