четвер, 19 серпня 2010 19:14

Курку запікають з імбиром та апельсиновим джемом

Рівненка Світлана Зоренко-Герасимчук, 46 років, подає у своєму кафе "Апельсин"" шашлики із курячого філе. Маринує їх у гірчиці з прянощами кілька годин.

— Шматки м"яса солю і злегка обсмажую на сковорідці. Потім обмащую їх гірчицею із сумішшю каррі. Приправа додає курятині колір, а гірчиця — соковитості. Можна посипати шафраном, але він дуже дорогий. Дешевше взяти куркуму. Вона дає жовтий колір і має не менш приємний аромат. Філе складаю у миску й ставлю на холод щонайменше на 2 години. Можна і на всю ніч.

Шашлики можна готувати у духовці. М"ясо нанизують на дерев"яні палички, попередньо замочивши їх на півгодини у воді. Так вони не обгорять. Чергують філе зі шматками болгарського перцю, який змащують олією.

— Смачним маринадом для курятини є суміш зі столової ложки оцту, олії, соєвого соусу, соку цілого лимона, трохи солі та зубчика часнику. Для солодко-гострого шашлику підійде маринад з 2 столових ложок меду, цукру, соєвого соусу, оцту, ложки гірчиці, 3 ложок кетчупу, двох подрібнених зубків часнику, чорного перцю та солі. Рідким маринадом треба кожні 5 хвилин поливати шашлик на мангалі.

Львів"янка 28-річна Орися Мацьків готує вдома курятину в імбирно-апельсиновій глазурі:

— Купую охолоджені крильця, бо їх найбільше любить донька Катруся. Натираю сіллю, перцем. Цибулину й апельсин нарізую кільцями і викладаю на дно форми для запікання. Зверху кладу крильця. Змазую їх оливковою олією і ставлю у духовку на півгодини при температурі 200 градусів. За цей час готую соус для глазурі. Тру на терці невеликий корінь імбиру, додаю 3 столові ложки апельсинового джему чи варення та чайну ложку естрагону (різновид полину. — "ГПУ"). Готовою сумішшю змазую курку і ставлю її знову в духовку під гриль.

Імбир додає страві гостроти, тому така курка найкраще смакує із салатом зі свіжих овочів, заправлених сметаною.

— Знаю ще один рецепт курятини — під сирною шубою. Тушку розрізаю навпіл, натираю сіллю, перцем і викладаю на деко спинкою догори. Півгодини птиця печеться при температурі 180–200 градусів. Тим часом натираю на крупну терку сир, змішую його з подрібненим кропом і 200 грамами сметани. Обмазую курку сирним соусом, ставлю у духовку на півгодини. Сир топиться, повністю покривши м"ясо. Страву подаю з картоплею та свіживи овочами.


Курка на пиві печеться годину


— Курятину ми готуємо майже кожні вихідні, — розказує уманка Наталя Вознюк, 25 років. — Любимо запечену з чорносливом, з рисом чи просто натерту спеціями. Але найсмачнішою виходить курочка на пивній банці. Купую бройлера десь на 2 кілограми, мию його і протикаю виделкою. Змішую розчавлений перець, сіль, майонез і намазую м"ясо. Ставлю його в холодильник на 2–4 години.

Охололу курку Наталя насаджує на високу бляшанку світлого пива. Перед тим із банки зрізає вершечок та виливає з неї половину напою. До решти пива додає трохи солі, перцю та імбиру.

— Обережно, аби не перехилити, ставлю банку з куркою на велике деко — і в духовку. Запікаю з годину при температурі 180 градусів. Кожні 15 хвилин змащую курку шматочком масла за допомогою виделки. Подаю страву до картоплі, рису або овочевого рагу.

Зараз ви читаєте новину «Курку запікають з імбиром та апельсиновим джемом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі