пʼятниця, 15 квітня 2011 03:15

Креветки для плову смажать у спеціях

Автор: фото: Ольга ЧЕРНЕНКО
  Індійський плов бір’яні роблять з овочами, креветками та курятиною. Гостру страву прикрашають свіжими овочами, запивають ананасовим соком
Індійський плов бір’яні роблять з овочами, креветками та курятиною. Гостру страву прикрашають свіжими овочами, запивають ананасовим соком

Киянка Олена Боровко, 28 років, повернулася із відпочинку в Індії. Коли приїхала додому, почала готувати страви, які куштувала у тамтешніх ресторанах.

— Індуси загалом вегетаріанці, але інколи їдять курятину. Дають багато спецій. Спершу просила, щоб мені страви якнайменше приправляли.

Кухарі індійських ресторанів часто відмовляються готувати соуси до риби та плову без спецій. Пояснюють, без них страва вийде інакшою. Пропонують змінити замовлення.

— Замість плову мені приносили смажений рис з овочами і креветками. Він доволі жирний, подібний до нашого. Для нього підходить лише тонкий рис басматі. Продукти змішують у великій пательні, додають рослинну олію, слабо солять. На свій смак шеф-кухарі кладуть у страву зелений горошок, моркву, порізані помідори чері, цибулю, цвітну капусту, свіжу зелену цибулю. Також можуть влити розбовтане яйце і тушкувати з рисом до готовності.

За кілька днів в Індії Олена більше не хотіла м'яса. Дивувалася з інших українців, які в готелі наминали сало. Замовляла лише овочі та морепродукти. Коли приїхала додому, приготувала бір'яні.

На страву беруть три склянки рису басматі, 800 г креветок, шість помідорів без шкірки, велику цибулину, чотири зубчики часнику, сушений лимон. Зі спецій — шматок свіжого імбиру, шість штук кардамону, по 1 ст. л. гвоздики, кориці, тмину, коріандру і шафрану. Червоного перцю — менше.

— Обсмажую на оливковій олії пошатковану цибулю, додаю всі спеції, часник і креветки. За 5 хвилин кладу порізані помідори і тушу, щоб трохи випарувався сік. Тоді кидаю жменю подрібненої зелені кінзи і знімаю з плити. Рис добре промиваю, обсмажую з 3 ложками оливкової олії, додаю стільки ж окропу. Накриваю кришкою, варю на маленькому вогні до напівготовності. На дно каструлі викладаю третину рису, потім креветки у спеціях. Зверху їх присипаю рештою рису, його притрушують шафраном. На маленькому вогні дотушую 20 хвилин. Акуратно перемішую і викладаю на блюдо гіркою.

Страву Олена Боровко прикрашає зеленню, свіжими перцем, огірками та помідорами.

— На Гоа коронна страва — риба кінгфіш. Її готують на грилі та в печі тандурі. Риба велика, без кісток. Її засмажують шматками, виходить дуже ніжна.

Рибу кінгфіш маринують півгодини у соку лайма, 10 хв. обсмажують. Подають із печеною картоплею, вареною на пару цвітною капустою. Поливають томатним соусом.

— До всіх страв в Індії замовляють нани. Це коржі із кислуватого тіста. Їх подають гарячими, змащеними маслом. Найсмачніші нани із тертим сиром. Його індуси варять удома. Сир м'якший, жирніший та кисліший на смак, ніж український.

На тісто для нанів беруть 2,5 склянки білого борошна, по чверті склянки молока та несолодкого йогурту, по 2 ст. л. вершкового масла і теплої води, 1 ч. л. цукру, соди, 2 — солі. Тісто замішують на 25 г живих дріжджів. За 4 год. опара тричі підходить. Коржі розкатують завтовшки 0,5 см. Випікають 7 хв. при температурі 225°.

Зараз ви читаєте новину «Креветки для плову смажать у спеціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі