— Креветки з пивом — відмінно смакують, більше ні з чим я їх не пробував, — каже 30-річний киянин Микола. У столичному "Фуршеті" на пр-ті Перемоги ківшиком він набирає з кілограм креветок у панцирі по 18 грн/кг. — Інколи варю їх зі спеціями та кропом. Але частіше просто заливаю креветки окропом, бо вони продаються вже підвареними.
Якщо креветки дуже мерзлі, Микола заливає їх окропом двічі. Охолоджені чистить і їсть, запиваючи пивом.
Біля лотків із замороженими продуктами запиняється подружжя з візочком. Вусатий чоловік із сивиною на скронях розглядає креветки, дружина смикає його і тягне до морожених овочів.
— Найсмачніші великі тигрові креветки, але завжди купуємо вже почищені хвостики. Заливаємо кип"ятком чи запікаємо у грилі, — ділиться чоловік.
Розморожені тигрові креветки для гриля він миє і залишає на кілька хвилин обсохнути. Потім збризкує сумішшю з оливкової олії, лимонного соку і солі. За півгодини викладає на розігрітий гриль і смажить 1–2 хв. із кожного боку.
— Як сірий панцир почервоніє, готові, — усміхається киянин. — Вони смачні гарячими і холодними. Якщо залишається лимонний сік, поливаю ним готову страву, — говорить і слідкує за дружиною. Вподобані ним тигрові креветки без голови коштують від 106 грн, цілі — від 117 грн, чищені — 72 грн/кг.
Невисока жінки у картузі персикового кольору хвилин зо 20 крутиться біля морепродуктів. Вона то відходить від лотків на кілька кроків, то знову розглядає креветки та восьминогів.
— Жодного разу не купувала таке, — стиха каже. Ще з 10 хв. дивиться на морепродукти і набирає у кульок зеленого замороженого горошку.
Ірина Марченко, 29 років, купує білі креветки без голови по 96 грн/кг. Каже, що смажитиме їх у фритюрі з цибулею і часником.
— У розігріту олію кладу шматочки цибулі, вона вбере у себе присмак соняшника, — ділиться жінка з гладко зачесаним довгим хвостом на маківці. — Кладу почищені хвостики, а за хвилину — кілька зубчиків часнику.
Ірина радить смажити креветки на сильному вогні. Тоді вони матимуть червоний колір. Ще гарячі хвостики вона посипає смаженим кунжутом. На гарнір варить рис.
— Журналісти нещодавно так "розрекламували" миш"як у фасованих креветках, що тепер беру лише розвісні, — киянин Григорій Макаєв, 45 років, набирає кілограмів зо два цілих північноатлантичних креветок по 37 грн/кг. На чоловікові сіра куртка і кросівки. — Це я для пива! — показує майже повний кульок.
Коментарі