вівторок, 18 березня 2008 15:21

Креветки для гриля маринують у лимонному соку з оливковою олією

Автор: фото: REUTERS/Christopher Hirscheimer
  Американський кухар Давид Пастернак любить смажити креветки на грилі. У вільний час він ловить їх на острові Лонг-Айленд біля Нью-Йорка. Через пристрасть кухаря до морепродуктів у його ресторані є чимало страв із риби та креветок
Американський кухар Давид Пастернак любить смажити креветки на грилі. У вільний час він ловить їх на острові Лонг-Айленд біля Нью-Йорка. Через пристрасть кухаря до морепродуктів у його ресторані є чимало страв із риби та креветок

— Креветки з пивом — відмінно смакують, більше ні з чим я їх не пробував, — каже 30-річний киянин Микола. У столичному "Фуршеті" на пр-ті Перемоги ківшиком він набирає з кілограм креветок у панцирі по 18 грн/кг. — Інколи варю їх зі спеціями та кропом. Але частіше просто заливаю креветки окропом, бо вони продаються вже підвареними.

Якщо креветки дуже мерзлі, Микола заливає їх окропом двічі. Охолоджені чистить і їсть, запиваючи пивом.

Біля лотків із замороженими продуктами запиняється подружжя з візочком. Вусатий чоловік із сивиною на скронях розглядає креветки, дружина смикає його і тягне до морожених овочів.

— Найсмачніші великі тигрові креветки, але завжди купуємо вже почищені хвостики. Заливаємо кип"ятком чи запікаємо у грилі, — ділиться чоловік.

Розморожені тигрові креветки для гриля він миє і залишає на кілька хвилин обсохнути. Потім збризкує сумішшю з оливкової олії, лимонного соку і солі. За півгодини викладає на розігрітий гриль і смажить 1–2 хв. із кожного боку.

— Як сірий панцир почервоніє, готові, — усміхається киянин. — Вони смачні гарячими і холодними. Якщо залишається лимонний сік, поливаю ним готову страву, — говорить і слідкує за дружиною. Вподобані ним тигрові креветки без голови коштують від 106 грн, цілі — від 117 грн, чищені — 72 грн/кг.

Невисока жінки у картузі персикового кольору хвилин зо 20 крутиться біля морепродуктів. Вона то відходить від лотків на кілька кроків, то знову розглядає креветки та восьминогів.

— Жодного разу не купувала таке, — стиха каже. Ще з 10 хв. дивиться на морепродукти і набирає у кульок зеленого замороженого горошку.

Ірина Марченко, 29 років, купує білі креветки без голови по 96 грн/кг. Каже, що смажитиме їх у фритюрі з цибулею і часником.

— У розігріту олію кладу шматочки цибулі, вона вбере у себе присмак соняшника, — ділиться жінка з гладко зачесаним довгим хвостом на маківці. — Кладу почищені хвостики, а за хвилину — кілька зубчиків часнику.

Ірина радить смажити креветки на сильному вогні. Тоді вони матимуть червоний колір. Ще гарячі хвостики вона посипає смаженим кунжутом. На гарнір варить рис.

— Журналісти нещодавно так "розрекламували" миш"як у фасованих креветках, що тепер беру лише розвісні, — киянин Григорій Макаєв, 45 років, набирає кілограмів зо два цілих північноатлантичних креветок по 37 грн/кг. На чоловікові сіра куртка і кросівки. — Це я для пива! — показує майже повний кульок.

Зараз ви читаєте новину «Креветки для гриля маринують у лимонному соку з оливковою олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі