понеділок, 01 грудня 2008 16:22

Котлети з вівсянки фарширують грибами і печінкою

"Настав час худнути — рідше ходитимемо в супермаркети та згадуватимемо кризово-економні рецепти середини дев"яностих років, — каже киянка Діна Зарубинська, 42 роки. — Уже готувала котлети з вівсянки. До речі, смачні й корисні".

Для котлет із вівсяних пластівців Зарубинська запарює кашу гарячим курячим бульйоном.

— Щоб здешевити страву, бульйон готую з курячого кубика. Пластівці мають стати м"якими. Якщо вони не розм"якнуть, треба підварити у мікрохвильовці.

Як розм"якла вівсянка охолоне, жінка додає до неї велику цибулину, натерту на тертці з найдрібнішими отворами. Меншу цибулину подрібнює ножем, підсмажує на олії до золотистого кольору й висипає в кашу.

— Замість цибулі можна додати кілька зубчиків часнику. Вони перебивають смак вівсяної каші й роблять котлети смачнішими.

У фарш Діна розбиває 1–2 яйця, солить, перчить і добре перемішує рукою. Ліпить  котлети і смажить на розігрітій пательні до золотистої кірочки.

— Якщо є зачерствілий батон, тру його на сухарі й обкачую в них котлети, — додає Зарубинська.

Жінка каже, що усередину котлет можна покласти будь-що — від кілець смаженої цибулі до подрібненої печінки, грибів.

— Я фарширувала їх шматочком масла —соковиті вийшли. Вівсяні котлети смачні зі сметаною чи майонезом.

Киянка Ксенія Розум, 24 роки, котлети готує з капустою, морквою і кабачком:

У фарш додає капусту

— Тоді фаршу стає вдвічі більше, а котлетки все одно смачні виходять, — усміхається.

У м"ясний фарш жінка додає якомога тонше пошинковану капусту, жменьку тертого кабачка, яйця і засмажку з цибулі та моркви. Солить, перчить і посипає приправою до м"яса. Якщо фарш вийшов рідким, змішує його з ложкою борошна.

— Котлети ліплю чималі. Їх одразу викладаю на розжарену пательню на великому вогні. Як взялися коричневою кірочкою, перекладаю у глибшу пательню, заливаю підсоленою водою з томатною пастою і тушкую з півгодини під закритою кришкою.

Киянка 58-річна Світлана Гаврошко каже, що економить на м"ясі. Замість нього купує кістки для борщу, копита для холодцю і коров"яче вим"я для відбивних.

— Утричі менше почала грошей на харчі викидати. Навіть маючи у морозилці лише кістки й кілька цибулин на балконі, можна таку смачну страву приготувати! Головне — готувати з любов"ю і гарним настроєм.

Каже, копита і коров"яче вим"я замовляє у перекупників на найближчому ринку.

— Вони їх викидають, то з радістю привозять на продаж мені.

Із вим"я Гаврошко смажить відбивні й готує засмажку до картоплі.

— Якщо вим"я з молоденької корівки, добряче мию його зовні та всередині й відрізаю непотрібне. Ріжу його на порційні шматки й відбиваю майже до піни.

Відбиті шматки викладає на пательню з гарячою олією. Відбивна має плавати у ній. За хвилину перевертає на другий бік. Усього смажить відбивні 2–3 хв.

— Якщо вим"я не вимочене, то у відбивній відчуватиметься  присмак молока.

Для засмажки Гаврошко варить вим"я у підсоленій воді 3 год. Кілька разів її міняє. Далі дрібно ріже та підсмажує з цибулею, морквою. Приправляє спеціями.

— Якщо додам розведене у холодній воді борошно й кілька ложок томатного соусу, буде підливка для макаронів.

Цукерки з дитячої суміші зберігають у холодильнику

55-річна Лариса зі столиці згадує, як у 80-ті готувала донькам цукерки з дитячої суміші "Малиш".

— Солодкого дуже хотілося, а купити не було можливості, — каже. — Діти їли й солодкі брикетики сухого киселю, і дитячі суміші, і напівфабрикати до кондитерських кремів. Вони коштували копійки.

Для цукерок жінка змішує до однорідної маси пачку дитячої суміші з пачкою м"якого вершкового морозива і 100 г розм"якшеного масла. Ліпить кульки і панірує їх у дитячій суміші чи порошку какао. Одразу викладає цукерки на тацю і ставить у морозилку застигати.

— Цукру не треба, бо суміш для малят солодка. Зберігають цукерки в холодильнику.

Зараз ви читаєте новину «Котлети з вівсянки фарширують грибами і печінкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі