понеділок, 28 травня 2007 17:05

Котлети із сардин хлопці вигадали на морі

Котлети із сардин 21-річний киянин Святослав Нікулін, студент Національного авіаційного університету, вигадав на морі разом із другом Євгеном Барановим.

— Минулого літа ми їздили на море. Під кінець відпочинку всі гроші витратили на гулянки. Продуктів не було, а у валізах лишилися тільки консерви із сардин, — розповідає Нікулін. — Пішли з Женькою до сусідських дівчат просити продукти. Вони дали трохи манки, яєць і цибулі. Ми приготували "котлети-кульки".

Хлопці порізали цибулю на дрібні кубики. Сардини вийняли з банки і потовкли виделкою — вийшов "фарш". Додали цибулю, яйця й манку. Посолили, поперчили й добре розмішали.

— Викинули фарш на стіл. Поділили на частинки і зробили маленькі кульки. Мама такі готує в суп, називає фрикадельками, — каже студент. — Ми їх хотіли посмажити, однак ані олії, ані сковороди в нас не було. Тушкували в каструлі, доливши трохи води.

Удома Святослав робить котлети більшими і смажить на олії. Потім викладає в каструлю рядами. Поливає томатною пастою. Каже, так страва стає ароматнішою.

Цибулю перетираю руками

— Коли до мене приходять друзі, я готую ці котлети, — веде далі Святослав. — Вони — дуже смачна закуска до пива. А моя колишня однокласниця Оля Пасова приносить рибний паштет із сардин. Ним мастимо скибки батона.

Для паштету дівчина бере 5 відварених яєць, банку консервів, пачку майонезу, пучок петрушки (підійде листя салату чи кріп). Сардини товче виделкою, яйця натирає на крупну терку, зелень дрібно ріже. Продукти змішує, солить і заливає майонезом.

Із сардин Ольга готує також салат "Мімоза" з яблуком та морквою. Мне виделкою сардини, додає майонез. Достатньо три столові ложки, щоб риба стала соковитою. Викладає її на дно тарілки. Потім шарами — нарізану кільцями цибулю, натерті на крупну терку білки, майонез (трошки полити), натертий на дрібну терку сир, знову майонез, натерте крупно яблуко, майонез, натерту довгими смужками, наче по-корейськи, моркву і знову майонез.

— У салат цибулю перетираю руками. Так жмакаю, щоб вона пускала сік. А хто не любить, щоб цибуля в салаті гірчила, раджу ошпарити її в окропі хвилину, злити воду й додати цибулю у салат. Вона виходить солодка й дуже соковита, — ділиться Оля.

"Мімозу" дівчина прикрашає натертими на дрібну терку жовтками. Салат залишає на 30 хв. у теплому місці, потім ставить у холодильник.





Що потрібно на "Мімозу"


банка "Сардин в олії", 1 цибулина, 4 яйця, 200–300 г твердого сиру, 1 велике яблуко, 3 середні морквини, 2 упаковки майонезу

Що потрібно на котлети

4 цибулини, 4 яйця,
6 ложок манки,
банка "Сардин в олії",
сіль та перець

Зараз ви читаєте новину «Котлети із сардин хлопці вигадали на морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі