Котлети із сардин 21-річний киянин Святослав Нікулін, студент Національного авіаційного університету, вигадав на морі разом із другом Євгеном Барановим.
— Минулого літа ми їздили на море. Під кінець відпочинку всі гроші витратили на гулянки. Продуктів не було, а у валізах лишилися тільки консерви із сардин, — розповідає Нікулін. — Пішли з Женькою до сусідських дівчат просити продукти. Вони дали трохи манки, яєць і цибулі. Ми приготували "котлети-кульки".
Хлопці порізали цибулю на дрібні кубики. Сардини вийняли з банки і потовкли виделкою — вийшов "фарш". Додали цибулю, яйця й манку. Посолили, поперчили й добре розмішали.
— Викинули фарш на стіл. Поділили на частинки і зробили маленькі кульки. Мама такі готує в суп, називає фрикадельками, — каже студент. — Ми їх хотіли посмажити, однак ані олії, ані сковороди в нас не було. Тушкували в каструлі, доливши трохи води.
Удома Святослав робить котлети більшими і смажить на олії. Потім викладає в каструлю рядами. Поливає томатною пастою. Каже, так страва стає ароматнішою.
Цибулю перетираю руками
— Коли до мене приходять друзі, я готую ці котлети, — веде далі Святослав. — Вони — дуже смачна закуска до пива. А моя колишня однокласниця Оля Пасова приносить рибний паштет із сардин. Ним мастимо скибки батона.
Для паштету дівчина бере 5 відварених яєць, банку консервів, пачку майонезу, пучок петрушки (підійде листя салату чи кріп). Сардини товче виделкою, яйця натирає на крупну терку, зелень дрібно ріже. Продукти змішує, солить і заливає майонезом.
Із сардин Ольга готує також салат "Мімоза" з яблуком та морквою. Мне виделкою сардини, додає майонез. Достатньо три столові ложки, щоб риба стала соковитою. Викладає її на дно тарілки. Потім шарами — нарізану кільцями цибулю, натерті на крупну терку білки, майонез (трошки полити), натертий на дрібну терку сир, знову майонез, натерте крупно яблуко, майонез, натерту довгими смужками, наче по-корейськи, моркву і знову майонез.
— У салат цибулю перетираю руками. Так жмакаю, щоб вона пускала сік. А хто не любить, щоб цибуля в салаті гірчила, раджу ошпарити її в окропі хвилину, злити воду й додати цибулю у салат. Вона виходить солодка й дуже соковита, — ділиться Оля.
"Мімозу" дівчина прикрашає натертими на дрібну терку жовтками. Салат залишає на 30 хв. у теплому місці, потім ставить у холодильник.
банка "Сардин в олії", 1 цибулина, 4 яйця, 200–300 г твердого сиру, 1 велике яблуко, 3 середні морквини, 2 упаковки майонезу
Що потрібно на котлети
4 цибулини, 4 яйця,
6 ложок манки,
банка "Сардин в олії",
сіль та перець
Коментарі