27-річна полтавка Ганна Кулик пригощає гостей відвареними зі спеціями свинячими рильцями. Найкраще вони смакують з хроном та горілкою.
— У друзів таке спробувала на вечірці, — розповідає Ганна. — Деякі жінки гидували спробувати, а я покуштувала. Дуже сподобалося.
Ганна тепер щоразу готує таку страву для друзів з Москви:
— Москвичі раз скуштували і тепер перед кожним приїздом просять, аби зготувала "Свинство".
Каже, свинячі рильця в м"ясному павільйоні продають на штуки, а не на кілограми. Одне коштує 5 грн. Зазвичай на ринку їх небагато. Щоб накупити на компанію, треба вранці оббігати всі м"ясні ряди.
— Їх треба почистити від сажі та промити кілька разів, — радить Ганна. — Можна замочити у воді на ніч. Потім скласти в каструлю. Додати сіль, лавровий лист, перець горошком, порізану навпіл цибулю. Варити три-чотири години.
Готові рильця викладає на велике блюдо. Прикрашає зеленню.
— Усі переважно хочуть верхню щелепу з п"ятачком, — розповідає Кулик. — Брати треба руками.
Подавати страву найкраще з хроном та кетчупом. Майонез не дуже смакує. Можна поставити солоні огірки. Добре куштувати під горілку або пиво.
Коли рильця об"їдають, гості із задоволенням з ними фотографуються. Наостанок з"їдають сам п"ятак. Кладуть його на чорний хліб, додають хрону.
— У п"ятачку самі хрящі, він дуже апетитно хрумтить, — весело говорить Ганна.
На людину достатньо одного рильця. Гарніру не треба, бо страва дуже ситна. А відвар застигає як холодець. За бажанням його можна поставити в холодильник та подати до столу наступного дня.
Коментарі