четвер, 22 лютого 2007 19:08

Конгрі схоже на грузинське лобіо

У юності киянка Тамара Тарапон, 62 роки, кілька років жила на Кубі. Звідти привезла рецепт страви конгрі. Каже, це єдиний харч тамтешньої національної кухні, який сподобався їй на Карибських островах. Його вона готує й зараз.

За рецептом конгрі схоже на грузинське лобіо — страву з квасолі. Але боби обов"язково мають бути чорними. Кубинці їх називають потагі.

Спочатку Тамара Олександрівна варить півсклянки квасолі. У кінці додає трохи солі — зауважує, що води в каструлі має бути небагато. Потім розігріває на пательні олію чи сало. На смальці, каже жінка, страва буде смачнішою. Дрібно нарізає дві великі цибулини та смажить. Додає червоний болгарський перець.

— У грузинів замість перцю використовують томатну пасту, — розповідає Тамара Тарапон.

У юшку з-під квасолі всипає склянку рису

Коли цибуля з перцем посмажиться, витискає два зубочки часнику. Готову квасолю проціджує через друшляк. У юшку з-під квасолі всипає склянку рису, додає зажарку, помішує. За 5 хв. кидає квасолю. Доливає води, як на плов: на стакан рису — 2,5 стакана води. Солить і перчить за смаком. Готує на маленькому вогні.

— Ця страва дуже смачна, — розповідає Тамара Олександрівна. — За смаком не нагадує жодну українську. Готується із доступних продуктів.

Зазвичай кубинці подають до конгрі смажений біфштекс. Кладуть м"ясо на добре розігріту сковорідку, витискають сік із лимона. Запивають їжу водою з кількома краплями лимона.

До квасоляно-рисового гарніру Тамара смажить відбивні зі свинини. Панірує в яйцях та сухарях, які готує сама. Сушений батон перемелює через м"ясорубку.

Зі шматочків помідорів треба зняти шкірку

— Найпоширеніша на Кубі страва — яєшня з помідорами. По-кубинськи це звучить як "тортія кон томате". Її готували чи не в кожній забігайлівці, — розповідає Тамара Тарапон. — Один помідор нарізають кружальцями, кидають у розігріту оливкову олію. Смажать, доки томат не стане м"яким. Дуже обережно з кожного шматочка знімають шкірку. Помідори заливають трьома розбовтаними яйцями і менше ніж за хвилину знімають з вогню. Посипають зеленню.

Зараз ви читаєте новину «Конгрі схоже на грузинське лобіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі