Торік 22 грудня на вул. Мечнікова, 9, поряд із метро Кловська, відкрився найбільший у Києві винний супермаркет "Ґуд вайн". Там можна купити близько 3 тис. різних алкогольних напоїв. З українських виробників представлена тільки горілка "Неміров" і "Златогор". Найдешевше столове вино коштує 23,29 грн. На шість будь-яких напоїв магазин дає знижку 8%.
Пляшки у кілька рядів розкладені по великих стелажах із написом країни-виробника. Між ними — широкі проходи, посередині стоять ящики з вином. Маркетом можна годину ходити, роздивляючись продукцію, масивні книжки про вино, келихи. Напроти входу — полиці з ігристими напоями, в кінці зали — коньяки, віскі, горілка.
— Приблизно тисячу позицій ми самі завозимо із Франції, Італії, Іспанії, Аргентини, Чилі, Португалії, Швеції. Незабаром будуть вина із Південної Африки, Австралії, Нової Зеландії, — ділиться директор Людмила Ковальчук, 26 років. Завезені супермаркетом напої позначені на ціннику намальованим чоловічком, що біжить із зеленою пляшкою на плечі. — Вони дешевші на 30–45 відсотків.
Молдавських і грузинських вин у магазині немає. Їх забракували сомельє.
— З українських, можливо, з"явиться колекційна "Масандра", — додає Ковальчук. — Найбільший вибір — італійських і французьких вин. Хоч купують усіх виробників однаково.
У виборі покупцям допомагають сомельє.
— Був чоловік, який відмовився від допомоги й вибрав вино сам, — зауважує Людмила. — Потім каже, що наше вино смачне, але чомусь піниться. Виявилося, він придбав газований напій. Інший покупець із Конча-Заспи навибирав у домашню колекцію напоїв на 17 тисяч гривень. Приблизно 60 пляшок. Брав усе, що сподобалося. Сам повіз їх додому, хоч доставити міг і наш супермаркет.
— Іноземці залюбки беруть просте столове французьке вино за 29 гривень і не кривляться, — додає сомельє Артем Дарчук, 27 років, показуючи темну пляшку з видовженим горлечком.
У дальньому кутку, між винними аксесуарами й коньяком, стоять дві винні шафи з прозорим склом. Там прохолодно і волого. Найдешевша пляшка коштує 390 грн.
Іноземці беруть столове французьке вино за 29 гривень і не кривляться
— Це великі вина, — пояснює сомельє Іван Бачурін, 28 років. До цього чоловік працював барменом у столичних ресторанах. — Більшість із них — французькі.
Недалеко від "великих вин" — раритетний французький коньяк "Жан Філью" 1924 року за 2399 грн. Поряд із коньяком — різновид цього напою — арманьяк. Коштує від 250 грн.
— Його часто купують на подарунок до дня народження, — Людмила відкриває світлу дерев"яну коробку з арманьяком. Усередині — червоний оксамит. — Арманьяк у нас різних років витримки, починаючи з 1960-х. Тож підбирають до віку іменинника. 1982-го року вже розкупили на 25-річні ювілеї. Завозимо їх із Франції самі, тому він у нас дешевше.
Коньяк і арманьяк п"ють, не розбавляючи. Віскі міцністю понад 40% сомельє радять розводити талою водою. Її у маркеті продають трьох видів.
— А ще краще розводити водою з віскокурні. Але, зазвичай, вона лише трохи дешевше самого віскі, — пояснює Бачурін. Розведене віскі не обпече рот і матиме кращий смак. — Підійде і звичайна негазована "Бонаква".
Для застілля з міцних напоїв сомельє радить купувати кальвадос. Його виготовляють з яблучного і грушевого сидру. Має фруктовий аромат і легкий яблучно-грушевий смак. П"ють його між стравами з коньячного бокала, нехолодним. 40-градусний напій бурштинового кольору коштує від 233 грн.
— Кальвадос часто подають у ресторанах, він добре впливає на травлення, — усміхається Іван. — Випив 50 грамів — і легко у шлунку стає, можеш їсти ще.
Сомельє "Ґуд вайну" Анатолій Ільчук, 28 років, на День святого Валентина радить чоловікам здивувати коханих справжнім французьким шампанським "Дец". Воно є 1998–2000 року виготовлення. Біле "Кюве Вільям Дец" 1998-го із золотистою етикеткою коштує 596 грн, рожеве брют — 314 грн.
— Приємно здивує навіть класичне сухе шампанське за 270 гривень, — каже Анатолій. — Воно має присмак ванілі, персика, дині.
Швидко розкупили світле ігристе вино 1999 року "Кюве Амур де Дец", на вітрині залишилися три одиниці. Розлите воно у прозорі пляшки.
— Це улюблене шампанське співачки Мадонни, — пояснює сомельє.
Продається у білих коробках з ангелом кохання. Коштує 792 грн.
— До свого улюбленого італійського вина готую сицилійську піцу, — говорить Артем Дарчук, 27 років.
Чоловік замішує тісто з 250 г борошна, 15 г дріжджів, склянки води, ложки оливкової олії, дрібки солі. За годину знову вимішує і розкачує коло завтовшки 2 мм. Кладе у круглу форму і робить бортики. Залишає підходити.
Для начинки Артем бере півкілограма помідорів або негострий томатний соус, по 200 г нарізаної пластинками шинки й тертого твердого негострого сиру. Кладе все шарами на тісто, верх змащує оливковою олією і посипає сухим орегано.
— Штук 20 розрізаних навпіл чорних маслин і грамів 150 порізаних шампіньйонів доповнять смак, — веде далі Дарчук.
За 20–30 хв. Артем витягає піцу з духовки.Дегустацію починають з білого вина
У столичному винному маркеті "Ґуд вайн" можна скуштувати вина. Зазвичай дегустація починається о 17.00.
— Можемо відкоркувати пляшку, яку вибрав покупець, — пояснює сомельє Артем Дарчук. — Багато людей хочуть придбати добре вино, але не хочуть помилитися зі смаком і бояться купувати.
Артем радить починати дегустацію з білих вин. Вони легші. Каже, що обов"язково мають бути вода, хліб чи сухарі, негострий сир.
— Відкорковану пляшку вина можна зберігати вдома кілька днів, але з пляшки треба відкачати повітря. Для цього продають спеціальний прилад, — зауважує сомельє. — Деякі старі вина рекомендують відкривати за шість годин до вживання.
Коментарі
2