четвер, 07 лютого 2008 14:43

Кальвадос добре впливає на травлення

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Директорка столичного супермаркету вина Людмила Ковальчук показує улюблене шампанське співачки Мадонни — ”Кюве Амур де Дец” 1999 року. Пляшка такого напою коштує 792 гривні. Французька компанія ”Дец” виготовляє найдорожче шампанське.
Директорка столичного супермаркету вина Людмила Ковальчук показує улюблене шампанське співачки Мадонни — ”Кюве Амур де Дец” 1999 року. Пляшка такого напою коштує 792 гривні. Французька компанія ”Дец” виготовляє найдорожче шампанське.

Торік 22 грудня на вул. Мечнікова, 9, поряд із метро Кловська, відкрився найбільший у Києві винний супермаркет "Ґуд вайн". Там можна купити близько 3 тис. різних алкогольних напоїв. З українських виробників представлена тільки горілка "Неміров" і "Златогор". Найдешевше столове вино коштує 23,29 грн. На шість будь-яких напоїв магазин дає знижку 8%.

Пляшки у кілька рядів розкладені по великих стелажах із написом країни-виробника. Між ними — широкі проходи, посередині стоять ящики з вином. Маркетом можна годину ходити, роздивляючись продукцію, масивні книжки про вино, келихи. Напроти входу — полиці з ігристими напоями, в кінці зали — коньяки, віскі, горілка.

— Приблизно тисячу позицій ми самі завозимо із Франції, Італії, Іспанії, Аргентини, Чилі, Португалії, Швеції. Незабаром будуть вина із Південної Африки, Австралії, Нової Зеландії, — ділиться директор Людмила Ковальчук, 26 років. Завезені супермаркетом напої позначені на ціннику намальованим чоловічком, що біжить із зеленою пляшкою на плечі. — Вони дешевші на 30–45 відсотків.

Молдавських і грузинських вин у магазині немає. Їх забракували сомельє.

— З українських, можливо, з"явиться колекційна "Масандра", — додає Ковальчук. — Найбільший вибір — італійських і французьких вин. Хоч купують усіх виробників однаково.

У виборі покупцям допомагають сомельє.

— Був чоловік, який відмовився від допомоги й вибрав вино сам, — зауважує Людмила. — Потім каже, що наше вино смачне, але чомусь піниться. Виявилося, він придбав газований напій. Інший покупець із Конча-Заспи навибирав у домашню колекцію напоїв на 17 тисяч гривень. Приблизно 60 пляшок. Брав усе, що сподобалося. Сам повіз їх додому, хоч доставити міг і наш супермаркет.

— Іноземці залюбки беруть просте столове французьке вино за 29 гривень і не кривляться, — додає сомельє Артем Дарчук, 27 років, показуючи темну пляшку з видовженим горлечком.

У дальньому кутку, між винними аксесуарами й коньяком, стоять дві винні шафи з прозорим склом. Там прохолодно і волого. Найдешевша пляшка коштує 390 грн.

Іноземці беруть столове французьке вино за 29 гривень і не кривляться

— Це великі вина, — пояснює сомельє Іван Бачурін, 28 років. До цього чоловік працював барменом у столичних ресторанах. — Більшість із них — французькі.

Недалеко від "великих вин" — раритетний французький коньяк "Жан Філью" 1924 року за 2399 грн. Поряд із коньяком — різновид цього напою — арманьяк. Коштує від 250 грн.

— Його часто купують на подарунок до дня народження, — Людмила відкриває світлу дерев"яну коробку з арманьяком. Усередині — червоний оксамит. — Арманьяк у нас різних років витримки, починаючи з 1960-х. Тож підбирають до віку іменинника. 1982-го року вже розкупили на 25-річні ювілеї. Завозимо їх із Франції самі, тому він у нас дешевше.

Коньяк і арманьяк п"ють, не розбавляючи. Віскі міцністю понад 40% сомельє радять розводити талою водою. Її у маркеті продають трьох видів.

— А ще краще розводити водою з віскокурні. Але, зазвичай, вона лише трохи дешевше самого віскі, — пояснює Бачурін. Розведене віскі не обпече рот і матиме кращий смак. — Підійде і звичайна негазована "Бонаква".

Для застілля з міцних напоїв сомельє радить купувати кальвадос. Його виготовляють з яблучного і грушевого сидру. Має фруктовий аромат і легкий яблучно-грушевий смак. П"ють його між стравами з коньячного бокала, нехолодним. 40-градусний напій бурштинового кольору коштує від 233 грн.

— Кальвадос часто подають у ресторанах, він добре впливає на травлення, — усміхається Іван. — Випив 50 грамів — і легко у шлунку стає, можеш їсти ще.

Сомельє "Ґуд вайну" Анатолій Ільчук, 28 років, на День святого Валентина радить чоловікам здивувати коханих справжнім французьким шампанським "Дец". Воно є 1998–2000 року виготовлення. Біле "Кюве Вільям Дец" 1998-го із золотистою етикеткою коштує 596 грн, рожеве брют — 314 грн.

— Приємно здивує навіть класичне сухе шампанське за 270 гривень, — каже Анатолій. — Воно має присмак ванілі, персика, дині.

Швидко розкупили світле ігристе вино 1999 року "Кюве Амур де Дец", на вітрині залишилися три одиниці. Розлите воно у прозорі пляшки.

— Це улюблене шампанське співачки Мадонни, — пояснює сомельє.

Продається у білих коробках з ангелом кохання. Коштує 792 грн.



До сицилійського напою смакує піца


— До свого улюбленого італійського вина готую сицилійську піцу, — говорить Артем Дарчук, 27 років.

Чоловік замішує тісто з 250 г борошна, 15 г дріжджів, склянки води, ложки оливкової олії, дрібки солі. За годину знову вимішує і розкачує коло завтовшки 2 мм. Кладе у круглу форму і робить бортики. Залишає підходити.

Для начинки Артем бере півкілограма помідорів або негострий томатний соус, по 200 г нарізаної пластинками шинки й тертого твердого негострого сиру. Кладе все шарами на тісто, верх змащує оливковою олією і посипає сухим орегано.

— Штук 20 розрізаних навпіл чорних маслин і грамів 150 порізаних шампіньйонів доповнять смак, — веде далі Дарчук.

За 20–30 хв. Артем витягає піцу з духовки.

Дегустацію починають з білого вина


У столичному винному маркеті "Ґуд вайн" можна скуштувати вина. Зазвичай дегустація починається о 17.00.

— Можемо відкоркувати пляшку, яку вибрав покупець, — пояснює сомельє Артем Дарчук. — Багато людей хочуть придбати добре вино, але не хочуть помилитися зі смаком і бояться купувати.

Артем радить починати дегустацію з білих вин. Вони легші. Каже, що обов"язково мають бути вода, хліб чи сухарі, негострий сир.

— Відкорковану пляшку вина можна зберігати вдома кілька днів, але з пляшки треба відкачати повітря. Для цього продають спеціальний прилад, — зауважує сомельє. — Деякі старі вина рекомендують відкривати за шість годин до вживання.

Зараз ви читаєте новину «Кальвадос добре впливає на травлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі