— Вино з калини залишає приємний ягідний присмак, — розповідає Марія Горбатюк, 50 років, із села Діброва Васильківського району Київської області. — Готую його на родзинках. У них є винні дріжджі, що пришвидшують бродіння.
Ягоди не мию, щоб збереглися мікроорганізми. Перетираю калину й засипаю у банку. На кілограм ягід додаю склянку води, 200 грамів цукру і жменю родзинок. З дозуванням можна експериментувати. Якщо любите міцне вино, води лийте менше.
Горло банки зав'язую марлею. Залишаю на чотири дні бродити в теплому місці. При появі піни сік проціджую через марлю. Додаю в нього ще склянку води і 100 грамів цукру. На банку натягую гумову рукавицю з діркою в пальці.
За тиждень досипаю 100 грамів цукру. Бродіння припиняється приблизно через три тижні. Тоді рукавичка здувається, а на дні з'являється осад. Акуратно переливаю вино в пляшку, щоб не збовтати сусло. Щільно закриваю пробкою. Напій місяць відстоюється в підвалі.
Коментарі