середа, 15 жовтня 2008 15:40

Качку начиняють кислими яблуками

Автор: фото: reuters/Gil Cohen Magen
  Смаженою качкою китайські шеф-кухарі частували атлетів під час Олімпійських ігор в Пекіні. Перед приготуванням тушки ретельно досліджували на наявність допінгу
Смаженою качкою китайські шеф-кухарі частували атлетів під час Олімпійських ігор в Пекіні. Перед приготуванням тушки ретельно досліджували на наявність допінгу

— Восени в нас качиний сезон, — розповідає киянка Віталіна Король, 30 років. — Із качатиною варю супи, борщі, тушкую з картоплею чи просто запікаю шматочки зі сметаною та овочами. Цілу качку з яблуками готую на день народження, бо він у мене восени.

На столичному Деміївському ринку жінка щонеділі купує качину тушку. За кілограм платить 37–40 грн.

— Вони в цей час жирнючі й важкі, — каже. — Одна качка може затягнути на три-чотири кілограми. Серце, печінку, пуп, лапки, крила й шию відкладаю для супу. Решту розділяю на дві частини й тушкую.

Із порційними шматками качки в гусятницю господиня кладе порізану півкільцями моркву й цибулю. Щойно м"ясо обсмажилося, додає кілька ложок сметани. Страву солить, посипає приправою, накриває кришкою і тушкує.

— Коли м"ясо легко відділятиметься від кістки, готове, — пояснює.

Віталіна зауважує, що найкраще качатина смакує з гречкою чи картоплею.

Щоб приготувати качку з гречкою, жінка розігріває у гусятниці кілька ложок олії. Кидає в неї подрібнену велику цибулину. За 2 хв. додає терту моркву й порізане малими шматками філе зі шкіркою.

— Можна класти качку з кістками, але їсти її треба обережно, — жінка накриває гусятницю кришкою і час від часу помішує страву, солить. — М"ясо тушкується з півгодини. Качка має пустити багато жиру.

До м"яса Віталіна додає гречку і 5–10 хв. смажить її у жиру. Далі заливає окропом, солить. Кашу перемішує і варить до готовності крупи.

— Овочів і качиного жиру не жалійте, — радить. — Чим більше їх, тим смачніше. Гречка стає ніжною і сама тане в роті.

Для качки з яблуками Король вимочує тушку в підсоленій воді зі спеціями для м"яса. За 2–3 год. натирає її сіллю з приправами і запихає всередину тверді кислуваті яблука.

— Не забудьте вирізати з яблук серцевину, — жінка зашиває ниткою начинене яблуками черево качки. — Це щоб м"ясо добре просякло соком.

Ставить качку в розігріту духовку. Як вона пустила сік, час од часу поливає ним тушку.

— Тоді утворюється хрумка скоринка, а м"ясо залишиться соковитим, — пояснює.

Перед подачею до столу Віталіна Король виймає з качки нитку, страву прикрашає яблуками.

— На день народження гості йдуть не до мене, а качку з яблуками поїсти, — усміхається.

Зараз ви читаєте новину «Качку начиняють кислими яблуками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі