понеділок, 01 вересня 2008 18:37

Кабачкову ікру варять з майонезом

"Подобається мені магазинна кабачкова ікра, що ж я зроблю, — каже чоловікові Вадиму киянка Вероніка Петренко, 46 років. — Перепробувала купу рецептів, доки знайшла схожий і улюблений з дитинства смак. Сидимо з Вадимом і друзями осінніми й зимовими вечорами біля телевізора, їмо ложками заморську кабачкову та навперебій згадуємо дитинство".

Подружжя вибирає домашні кабачки в жінок, що торгують поблизу столичного Лук"янівського ринку. За кілограм великих перезрілих овочів просять від 2 грн, маленьких — від 4. Петренки купують великі.

— Із перерослих ікра навіть краще смакує, — пояснює Вероніка. — Але з них треба зняти шкірку та ретельно очистити від насіння.

Підготовлені кабачки Петренко ріже невеликими кубиками і варить до готовності в підсоленій воді. Овочі мають стати м"якими. Із готових кабачків господиня зливає воду та пропускає через м"ясорубку з маленькими отворами.

— Блендерів і кухонних комбайнів у радянські часи не було, тож м'ясорубка — те, що треба, — усміхається Вадим. Чоловік тримає пакет із овочами.

У каструлю з кабачковою масою Вероніка за смаком додає багато томатного соусу без яблук, пакет жирного майонезу, дрібку червоного перцю. Ікру варить 30–40 хв., розкладає в півлітрові стерильні банки та закатує металевою кришкою.

— Коли варитимете, обов"язково мішайте — ікра не має пригоріти, бо зіпсується смак, — радить господиня. — Але кабачкова маса підступна: вона "плюється" гарячим соком. То беріть велику ложку з довгою ручкою чи одягайте рукавицю.

Киянка Любов Глухенька, 34 роки, у кабачкову ікру додає цибулю. Її з сирими шматками очищених кабачків пропускає через м"ясорубку. Додає олію, томатну пасту, майонез і варить помішуючи 1–2 год. Кабачковий сік має випаруватися, а ікра стати густою. Частину Любов із сім"єю з"їдає одразу, решту консервує на зиму.

Маса "плюється" гарячим соком

— Десь за півгодини до кінця варіння додаю спеції — молотий перець, лаврушку, сіль, — розповідає Глухенька. — Обов"язково пробую на смак, бо томатна паста може дати небажану кислинку. Її забиваю цукром. Ікра має бути кисло-солодкою.

Червоний болгарський перець і помідори в кабачкову ікру додає киянка Руслана Романівна, 51 рік. Їх із цибулею бере наполовину менше, ніж кабачків. Овочі пропускає через м"ясорубку кілька разів. Солить і варить, постійно помішуючи, до загусання. Розкладає в банки.

— Як тільки-но з"являються кабачки, готую іншу ікру невеликими порціями, її їмо одразу, — каже Руслана. — Кабачки тру на буряковій тертці. Тоді страва смачніша виходить, ніж та, у якій овочі перекручують на м"ясорубку. Це перевірено мною на практиці. На олії смажу багато цибулі з морквою. Додаю в киплячі кабачки та перемішую з кількома ложками томатного соусу. Солю, а вкінці кладу ще й цукор. Ікра має бути густенькою, тому варю повільно й довго, доки вся рідина випарується.

Чернігівка 25-річна Світлана Оврамович перед варінням ікри обсмажує овочі в олії. Моркви й цибулі бере втричі менше, ніж кабачків.

— Для кращого смаку кабачки, цибулю, моркву ріжу кубиками та смажу на сильному вогні до скоринки, — пояснює Світлана. — Як охолоне, перемелюю кухонним комбайном і варю не менш як півгодини. А щоб банки не зірвали, у кінці приготування додаю кілька ложок оцту. Якщо одразу їмо, не підкислюю.

За подібним рецептом ікру готує киянка Тетяна Єрмак, 48 років. Але в кінці приготування додає подрібнену зелень кропу, петрушки.

— І обов"язково кладу кінзу, як знайома навчила, — каже Єрмак. — Вона надасть ікрі незрівнянного смаку.


Що потрібно

Для кабачкової ікри з майонезом беруть 6 кг кабачків, 1 кг цибулі, півкілограма майонезу, півлітрову банку томатної пасти, 300 г рафінованої олії, 1 склянку цукру, 4 ст. ложки солі, 1 ч. ложку молотого червоного перцю, 2 лаврові листки.

Овочі протирають крізь друшляк

Киянка Ніна Станіславова, 66 років, тушковані кабачки з овочами перетирає крізь друшляк із маленькими отворами чи сито.
— Ікра тоді виходить однорідна, без грудок, — ділиться Станіславова. — Я її намазую на скибку батона чи їм ложкою.
Овочів господиня кладе на око. Очищені кубики кабачків тушкує до м"якості хвилин 20. За 5 хв. до кінця приготування додає шматочки помідорів. Далі перемішує з пасерованими цибулею з морквою та протирає крізь друшляк.
— Моркву з цибулею пасеруйте на маленькому вогні, доки вони стануть м"якими. Але вони ні в якому разі не мають підсмажитися до золотистого кольору, — радить Станіславова.
Ікру солить. Якщо томати дали кислинку, додає цукру. Любителям часнику радить кинути кілька зубчиків. Масу довго варить до загусання та розкладає в півлітрові простерилізовані банки.
— До півтори години йде на приготування ікри, — додає Станіславова.

Зараз ви читаєте новину «Кабачкову ікру варять з майонезом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі