У суботу несподівано прийшли друзі. А в моєму холодильнику — майже нічого. Згадала, що давно хотіла приготувати йоркширський пудинг. Рецепт, роздрукований з Інтернету, припадав пилом на кухонній полиці. Таку страву подавали хлопчикові-чарівнику Гаррі Поттеру й учням школи чарівників у книзі британської письменниці Джоан Роулінг.
Яйця, молоко й борошно вдома знайшлися. Сосиски й біле вино принесли гості. Доки друзі звільняють великий стіл у залі й виносять його на середину кімнати, вивчаю рецепт. "Правильний йоркширський пудинг має бути ніжним усередині, хрумким — зовні". Страва має бути смачною.
Спочатку від великої сковорідки відкручую пластмасову ручку і ставлю в духовку розігріватися. У глибоку миску просіюю крізь сито склянку борошна. Посередині у ньому ложкою роблю заглиблення, розбиваю туди два яйця, кидаю дрібку солі та меленого чорного перцю. Міксера у господарстві немає — доводиться збивати виделкою. Яйця поступово перемішуються з борошном. Коли тісто стає однорідним, тонкою цівкою вливаю півтори склянки молока. Правою рукою збиваю пудинг, лівою — ллю молоко. Тісто стає рідким, як на млинці.
На кожен шматок кладу по половинці вареної сосиски
"Для приготування пудингу все має бути гарячим: духовка, форма, жир", — написано в рецепті. Розігріту сковорідку ставлю на великий вогонь і змащую кількома ложками олії. Як вона закипіла, вливаю тісто. Воно так зашипіло й задиміло, що друзі збіглися на кухню мене рятувати. Тонким рівномірним шаром розмащую тісто по всій поверхні і ставлю на 25 хвилин у духовку, на середній вогонь.
За 20 хвилин гостям стало цікаво, що там із пудингом Гаррі Поттера. Ми ледь відкрили дверцята печі. Пишний пиріг із коричнюватим верхом піднявся і мало не перевалював за краї пательні. За 5 хвилин викладаю пудинг на блюдо і ріжу на чималі шматки. Пиріг трохи "упав", але все одно залишався пишним. На кожен шматок кладу по половинці вареної сосиски.
Зверху і знизу йоркширський пудинг був хрумким, усередині — м"яким. Його треба їсти гарячим. Холодний не такий смачний.
— Від нерівної поверхні пудингу, справді, віє чимось магічним, — ділиться Юля Коваленко, 23 роки.
— На смак він схожий на омлет, але смачніший і ситний, — каже Юлин чоловік Сергій, 25 років, і тягнеться по наступний шматкок. Він щедро поливає пудинг майонезом. Запиває білим вином.
Коментарі