вівторок, 18 грудня 2007 15:30

Із дріжджового тіста плетуть кошик

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Студентки Львівського професійного ліцею харчових технологій Андріана Костів (ліворуч) та Галина Гудима розкачують тісто на довгі джгутики для ”Святкового” кошика
Студентки Львівського професійного ліцею харчових технологій Андріана Костів (ліворуч) та Галина Гудима розкачують тісто на довгі джгутики для ”Святкового” кошика

16-річна Андріана Костів і Галина Гудима, 17 років, уміють виготовляти фігурні кошики із дріжджового тіста. Дівчата навчаються у Львівському професійному ліцеї харчових технологій.

— Висипаємо у посудину всі інгредієнти для тіста і замішуємо вручну 15–20 хвилин, — говорить Андріана.

Для тіста знадобиться 90 г борошна, 5 г дріжджів, дрібка солі, 70 г води, 5 г сухого молока, 50 г цукру і стільки ж маргарину.

— Тісто залишаємо на 40 хвилин у теплому місці, — веде далі Костів. — Потім робимо з нього кульки завбільшки з кулак і залишаємо ще на сім хвилин — аби тісто відпочило. З нього робитимемо джгутики. А з них — плестимемо кошик.

Галина долонями розкачує тісто на "шнурки" товщиною півсантиметра. Робить п"ять коротких джгутиків (довжиною 15 см) і один довгий (75 см). Довгий Гудима кладе на стіл горизонтально, а короткі прикріплює перпендикулярно на відстані 2 см один від одного. Потім через один відхиляє їх донизу, а на залишені кладе довгий джгут. Відхилені смужки повертає у попереднє положення і знову кладе довгий джгут. Так повторює 5–6 разів, доки не переплете усі "шнурки".

У Галини вийшла прямокутна сіточка з тіста — основна частина кошика. Дівчина кладе її на лист, змащений олією. Робить ще три 30-сантиметрові джгутики і сплітає їх у косу. Причіплює її до низу сіточки, формуючи заокруглений низ кошика. Для ручки розкачує два джгутики по 30 см. Скручує їх в одну спіраль, кінцями прикріплює до кошика і акуратно викладає на листі.

— Тісто слід залишити у теплому приміщенні на 35 хвилин, аби іще трохи підросло і достигло, — пояснює дівчина. — Дріжджове тісто має підходити тричі. Тоді воно буде пружним, еластичним і пухким.

Перед випічкою кошик змащують збитим яйцем. Випікають при температурі 200 градусів 20 хвилин.

— Цей кошик називається "Святковий". Його ставлять на стіл нерозрізаним, ділять на частини перед гостями, — додає Галина.

Зараз ви читаєте новину «Із дріжджового тіста плетуть кошик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі