16-річна Андріана Костів і Галина Гудима, 17 років, уміють виготовляти фігурні кошики із дріжджового тіста. Дівчата навчаються у Львівському професійному ліцеї харчових технологій.
— Висипаємо у посудину всі інгредієнти для тіста і замішуємо вручну 15–20 хвилин, — говорить Андріана.
Для тіста знадобиться 90 г борошна, 5 г дріжджів, дрібка солі, 70 г води, 5 г сухого молока, 50 г цукру і стільки ж маргарину.
— Тісто залишаємо на 40 хвилин у теплому місці, — веде далі Костів. — Потім робимо з нього кульки завбільшки з кулак і залишаємо ще на сім хвилин — аби тісто відпочило. З нього робитимемо джгутики. А з них — плестимемо кошик.
Галина долонями розкачує тісто на "шнурки" товщиною півсантиметра. Робить п"ять коротких джгутиків (довжиною 15 см) і один довгий (75 см). Довгий Гудима кладе на стіл горизонтально, а короткі прикріплює перпендикулярно на відстані 2 см один від одного. Потім через один відхиляє їх донизу, а на залишені кладе довгий джгут. Відхилені смужки повертає у попереднє положення і знову кладе довгий джгут. Так повторює 5–6 разів, доки не переплете усі "шнурки".
У Галини вийшла прямокутна сіточка з тіста — основна частина кошика. Дівчина кладе її на лист, змащений олією. Робить ще три 30-сантиметрові джгутики і сплітає їх у косу. Причіплює її до низу сіточки, формуючи заокруглений низ кошика. Для ручки розкачує два джгутики по 30 см. Скручує їх в одну спіраль, кінцями прикріплює до кошика і акуратно викладає на листі.
— Тісто слід залишити у теплому приміщенні на 35 хвилин, аби іще трохи підросло і достигло, — пояснює дівчина. — Дріжджове тісто має підходити тричі. Тоді воно буде пружним, еластичним і пухким.
Перед випічкою кошик змащують збитим яйцем. Випікають при температурі 200 градусів 20 хвилин.
— Цей кошик називається "Святковий". Його ставлять на стіл нерозрізаним, ділять на частини перед гостями, — додає Галина.
Коментарі