пʼятниця, 25 лютого 2011 04:15

Італійці їдять недоварені макарони

Автор: фото з сайта www.lafamiglia.co
  Перед подачею до столу макарони посипають базиліком, зеленим перцем, тертим сиром пармезан
Перед подачею до столу макарони посипають базиліком, зеленим перцем, тертим сиром пармезан

"Як приїхала в Італію, 10 місяців не їла їхньої коронної страви — макаронів. Готувала собі овочі, багато рису і картоплі. Так, як удома привикла", — каже 50-річна Зінаїда Біла. У місті Канту, що на півночі Італії, чотири роки доглядає італійку 87-річну Альбу.

— Якось моя подружка Марія, яка в Італії трохи довше за мене, припросила їсти пасту з м'ясним суго. Це соус, яким італійці завжди заправляють макаронні вироби. Відтоді готую пасту кілька разів на тиждень. Завжди смачна виходить. Знаю зо 20 різних рецептів. Моя синьйора теж її любить.

Основа смачної пасти — правильно зварені макарони.

— Завжди беру містку каструлю. На 100 грамів макаронів треба 10 грамів солі й літр води. Сіль додаю, коли вода закипить. Потім сиплю макарони у воду, перемішую і збільшую вогонь. Якщо готую спагеті або інші довгі макарони, ніколи не ломлю, як це звикли робити у нас на Україні. Достатньо поставити їх вертикально у воду і через 30 секунд почати акуратно придавлювати виделкою. Розм'якшені спагеті почнуть гнутися і поступово укладуться.

Аби паста не розварювалася, каструлю не можна накривати кришкою.

— Макарони мають бути жорсткуватими і пружними, трохи недовареними. Такі їдять італійці. Дотримуйтеся часу варіння, який указано на упаковці. Воду всю не зливайте, залиште пару ложок. Вона знадобиться, якщо суго вийшло густим або його дуже мало. Макарони заправте — і до столу.

Для м'ясного соусу Зінаїді Білій потрібні 4 столові ложки оливкової олії, 500 г консервованих помідорів без шкірки або томатної пасти, цибулина, дві морквини, стебло селери, 300 г яловичого фаршу, склянка червоного сухого вина, сіль і перець. Продукти розраховані на 400 г спагеті.

— Спершу нарізую цибулю, моркву і селеру. Трохи оливкової олії ллю на сковороду, можна і в каструлю, ставлю на вогонь. Коли олія нагріється, кладу туди овочі. Тушкую на слабкому вогні близько 10 хвилин. За цей час овочі мають розм'якнути. Потім додаю фарш, перемішую все і тушкую ще 5 хвилин. Вливаю вино. Тримаю на вогні, доки воно не випарується. Наприкінці додаю помідори, накриваю кришкою. Варю ще хвилин 20. За хвилину-дві до готовності солю, перчу.

Суго смакує до всіх видів макаронів.

— Соус що довше готується, то смачніший виходить. Мінімум півгодини. Я завжди готую велику порцію, щоби було на два-три рази. Тримаю його в холодильнику, потім розігріваю.

За 10 хв. українка готує інший соус зі свіжих помідорів і консервованої сьомги. Називає його "холостяцький". На 400 г макаронів потрібно шість малих помідорів, 150 г консерви.

— Ріжу кружечками і трикутниками помідори, додаю сьомгу, трохи її розминаю. Перемішую. Висипаю суго в каструлю до зварених макаронів. Ставлю все на великий вогонь іще на пару секунд. Перед подачею до столу посипаю страву базиліком, зеленим перцем, тертим сиром пармезан.

Зараз ви читаєте новину «Італійці їдять недоварені макарони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі