вівторок, 04 грудня 2007 18:37

Ірина Печенківська готує желе з шампанського

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Солодощі у формі жіночої фігури презентували на II Міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва. Конкурс кухарів і кондитерів проводили в рамках виставки ”Ресторан Експо-2007”, що проходила у листопаді в ”КиївЕкспоПлазі”. Три дні 100 кухарів і кондитерів
Солодощі у формі жіночої фігури презентували на II Міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва. Конкурс кухарів і кондитерів проводили в рамках виставки ”Ресторан Експо-2007”, що проходила у листопаді в ”КиївЕкспоПлазі”. Три дні 100 кухарів і кондитерів

"Желе з шампанського або вина — пальчики оближеш!"  — вигукує киянка Ірина Печенківська, 31 рік.

Жінка не п"є вина й не любить шампанського. Проте часто готує желе з цими напоями для себе й чоловіка. Дітям — з йогуртом, фруктами та печивом.

— Додаю в полуничне желе цукор і червоне вино, — розповідає Ірина, відкидаючи пасма довгого каштанового волосся. — Тоді десерт  солоденький із полуничним ароматом та присмаком. Хочу персикове, купую пакетик персикового желе. У желе з ківі вливаю біле вино.

Жінка купує пакетики з сухим фруктовим желе в супермаркеті за 1,5 грн. Для десерту з шампанським бере желатин без домішок. Тоді він має колір напою — жовтий і прозорий.

— Трохи шампанського вливаю пізніше й дуже не розмішую, тоді желе буде з маленькими бульбашками, — веде далі киянка. Такий десерт Ірина розливає в келихи для шампанського і їсть десертною ложкою. Винні — виймає з формочок, на кілька хвилин занурюючи їх у гарячу воду.

Найулюбленіший десерт її дітей — желе з фруктами та печивом у йогурті. 5-річна Маринка просить маму робити їй із апельсином і бананом, а Максим, 10 років, — із лимоном і ківі.

Цю дрижащу масу мої чоловіки з"їдають за хвилину

Для дитячого желе жінка бере півлітровий пакетик йогурту. Збиває його міксером із розведеним желатином і цукром. Додає дрібно нарізані фрукти. Коли десерт починає застигати, перемішує його з маленькими солодкими крекерами.

— Печиво не повинно сильно розм"якнути, а фрукти можна брати будь-які, — каже Ірина. Десерт жінка подає у прозорих скляних вазочках на ніжці. Таке желе подобається й чоловіку Олексієві. — Він любить поєднання кисленьких фруктів із солодким йогуртом.

40-річна киянка Алла Дранич балує чоловіка Віктора та сина Вадима желейними тортами. Цукру в такий десерт вона додає небагато.

— Цю дрижащу масу мої чоловіки з"їдають за хвилину, — розповідає невисока жінка з блакитними очима.

Алла розчиняє в теплій воді желатин. Частину вливає до пропущених через сито м"яких кислих яблук, частину — до вишневого компоту. Потім розводить желе з апельсинів, полуниць та ківі. Рідину виливає у плоскі тарілки та виносить на балкон. Коли желе застигло, кілька хвилин тримає посудину над парою.

— Желе швидко відстане від форми, — веде далі Дранич. Вона ріже його ромбиками й хаотично складає до великої миски. Прозорі й матові різнокольорові шматочки Алла поливає холодною шоколадною глазур"ю. За годину торт подає до столу.

Жінці найбільше подобається желейний торт із бісквітом, сметаною та сиром. Тонкий бісквіт вона купує в магазині. Потім вистилає ним дно високої круглої миски. Зверху викладає домашній сир, збитий міксером із розведеним желатином, цукром і ваніллю. За півгодини кладе наступний корж і заливає жирною сметаною, змішаною з цукром.

— Сметану накривайте бісквітом, коли вона остаточно загусне, — радить господиня. За хвилину перевертає торт на велику таріль і прикрашає збитими вершками з ваніллю та мигдалем.

Домашній зефір збивають годину

Житель Чернігова Василь Бурко, 26 років, готує вдома зефір із желатину та цукру.
— Торік дня не міг без зефіру прожити, руки тряслися — так солодкого хотілося, — говорить чоловік. — Якось підрахував — десь третина зарплати на солодке йде.
Мати Василя знайшла у своєму записнику рецепт домашнього зефіру. Чоловік вирішив приготувати.
Василь вилив у каструльку склянку кип"яченої теплої води. Поставив її на слабкий вогонь та розчинив там кілограм цукру. За 10 хв. зняв із вогню посудину й додав чайну ложку лимонної кислоти та розведений желатин.
— Збивав міксером хвилин 50–60, поки маса стала білою та густою, — веде далі чоловік. Він ложкою виклав білу піну на харчову плівку. — Першого разу поклав мало желатину, то зефір вийшов рідким і розтікся по плівці. Зішкрябував його та їв ложкою. Тепер багато кидаю.
Застиглий зефір Бурко знімає з плівки й для краси склеює попарно. Для кольору і присмаку використовує фруктове желе.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Печенківська готує желе з шампанського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі